O cursă în grafic este mereu bine servită de un taxi, în detrimentul mijloacelor de transport în comun. Sau să fie taximetru? Tu folosești corect acest cuvânt în limba română?
Cu siguranță cunoaștem semnificația cuvântului, însă este bine să analizăm puțin și definițiile din DEX.
TAXÍ, taxiuri, s. n. Taximetru. – Din fr. taxi.
TAXIMÉTRU, taximetre, s. n. Automobil care efectuează, contra plată, transporturi de persoane sau de mărfuri, în general în interiorul orașelor, fiind prevăzut cu un aparat pentru înregistrarea costului transportului în funcție de distanța parcursă; taxi. – Din fr. taximetre.
După cum puteți vedea, căutările ne-au adus la aceleași forme, taxi și taximetru, provenite din limba franceză. Să fie ele, totuși, ambele corecte? Se pare că Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române atestă două variante ale acestui termen. Primul folosit de obicei în limbajul de zi cu zi, iar cel de-al doilea într-unul mai formal.
taxí s. n., art. taxíul; pl. taxíuri
taximétru (-me-tru) s. n., art. taximétrul; pl. taximétre
Ne punem și problema articulării lui. În cazul lui taxi, articularea enclitică va fi taxiuri, iar pentru taximetru vom articula hotărât taximetrul. Forma de plural a substantivului neutru nu cred că ridică dificultăți. De precizat că despărțirea lor în silabe va fi ta-xi respectiv ta-xi-me-tru.
Un alt aspect mai puțin cunoscut este accentul care trebuie să cadă pe a doua silabă în taxi, mai exact pe vocala i, iar pentru taximetru silaba accentuată este cea de-a treia, cu accentul pe e.
Un cuvânt din aceiași familie lexicală este și maxi-taxi care face referire la un microbuz care funcționează după sistemul taximetrelor.
Vom avea nevoie de un taxi / taximetru pentru a ajunge la gară.
Prin urmare:
Corect: taxi, taximetru
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: