Aducem în fața ochilor dumneavoastră două verbe foarte asemănătoare ca formă. Este vorba despre „a îndesa” și „a îndesi”. Este unul dintre ele greșit, iar celălalt corect sau care să fie asemănarea care le aduce împreună?
Începem prin a afirma că atât „a îndesa”, cât și „a îndesi” sunt cuvinte normate în limba română, dar sensul lor aparent sinonimic, conform DEX-ului au sensuri diferite. Priviți-le!
ÎNDESÁ, îndés, vb. I. 1. Tranz. A apăsa, a presa ca să încapă cât mai mult într-un spațiu restrâns, a vârî cu forța (într-un spațiu limitat); a înghesui, a bucși. ♦ A face cât mai compact (un material). 2. Tranz. A-și așeza pălăria, căciula, șapca, trăgând-o cât mai mult pe cap. 3. Refl. (Despre o mulțime de persoane sau de lucruri în mișcare) A se aduna, a se îngrămădi unul lângă altul, unul peste altul; a se înghesui. ♦ (Pop.) A se grăbi, a da zor. – Lat. in-de(n)sare.
De asemenea, a îndesi este și un verb reflexiv.
ÎNDESÍ, îndesesc, vb. IV. Refl. și tranz. A deveni sau a face să devină mai des, mai compact. ♦ A (se) înmulți. – În + des.
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 ne confirmă acest lucru prin articolele citate. Sunt oferite și câteva forme ale lor conjugate la diverse timpuri și moduri verbale pentru o mai bună înțelegere.
îndesá (a ~) (a înghesui) vb., ind. prez. 3 îndeásă; ger. îndesấnd
îndesí (a ~) (a face să devină mai des) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. îndesésc, imperf. 3 sg. îndeseá; conj. prez. 3 să îndeseáscă; ger. îndesínd
Nu uitați, nu există unul corect, iar altul greșit. Folosiți-le doar cu atenție în funcție de semantica lor.
Am îndesat hainele în bagaj.
Întâlnirile noastre din weekend s-au îndesit.
Prin urmare,
Corect: a îndesa, a îndesi
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: