Cum scriem o scrisoare? Indicații care îți pot fi de folos!

Cum scriem o scrisoare?

Înainte de a purcede spre a scrie o scrisoare unui prieten, unui profesor sau unei rude, citește indicațiile și sfaturile pe care ți le oferim pentru cel mai bun text. Nu uita, în primul rând, să respecți structura ei, dar sunt multe detalii care conteză și pot face diferența.

Scrisoarea (scris + suf. –oare), după cum bine știm, este o comunicare scrisă trimisă prin intermediul poștei cuiva. În ziua de astăzi, aceste tipuri de scriere se utilizează mai puțin în favoarea celor digitale, precum e-mailul sau mesajele pe diverse rețele de socializare. Motivul, porbabil, îl reprezintă timpul în care textul nostru ajunge la destinație, însă nimic nu se compară cu eleganța unei scrisori pe a cărui plic este ștanțat timbrul. Este de datoria noastră să știm a scrie o scrisoare după structura sa tipică.

Fiind vorba de un text, se păstrează, bineînțeles, introducerea, cuprinsul și încheiere, dar pe lângă acestea intervin și alte elemente. Un alt aspect când vine vorba de scrisori este expeditorul și destinatarul. Să reținem că primul este cel care scrie și trimite scrisoarea, iar al doilea este cel care o primește.

Structura unei scrisori este de dorit să urmeze modelul:

 

Formula de adresare:

  • Dragi copii;
  • Dragul meu prieten;
  • Stimată doamnă profesor/ director;
  • Mult iubite prieten; 
  • Scumpa mea bunică etc..

Introducere:

  • În partea introductiva va trebui să se regăsesască scopul / motivul pentru care ai intenționat să scrii scrisoarea. De asemenea, poți aminti semntimentele tale directe legate de subiect dacă ai un tip de adresare familială, amicală.

Cuprins:

  • Tratează toate subiectele în detaliu pe care îți propui să le transmiți receptorului tău. Ele trebuie să constituie cea mai consistentă partea a textului său. Oferă explicații, descrieri, exemple, dar nu te îndepărta de subiect.

Încheiere:

  • Finalizează scrisoarea concluzionând cele spuse anterior, întărind ideea / tema scrierii tale.

Formula de încheiere:

  • Cu drag;
  • Al tău prieten;
  • Al dumnevostă elev;
  • Cu mult respect; 
  • Cu multă considerație etc..

 

Se va atașa virgula după fiecare dintre formulele de adresare / încheiere. Cu siguranță că, formula de adresare i se dedică destinatarului, iar după formula de încheiere vom nota numele expeditorului (adică numele nostru). NU UITAȚI, virgula între aceste formule și nume marchează substantivele proprii aflate în cazul vocativ.

Se poate nota și data curentă alături de localitatea unde se află cel care scrie. Aceste date pot fi poziționate fie în partea superioară a paginii aliniate stânga sau dreapta, fie în partea de jos. Sugestia noastră ar fi să optezi pentru colțul drept al paginii pentru a păstra pe cât posibil normele de rigoare.

După ce ai terminat de scris textul, recitește-l pentru a te asigura că nu ai uitat să respecți vreunul dintre punctele expuse mai sus. Fii atent la modul de exprimare, dar și la corectitudinea cuvintelor utilizate pentru o lucrare bună.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Cumsecade” sau „cum se cade”?

Substantivele defective de singular. Recunoaște-le!

Test: 40 de greșeli frecvente în limba română. Tu le știai?

Cum scriem o scrisoare? Indicații care îți pot fi de folos!

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat