Cunoaștem foarte bine obiectul, dar întotdeauna și denumirea lui. Nu este cazul unui singur cuvânt, dar astăzi de ocumpăm de automobile. Voi cum numiți mijlocul de transport în comun autobuz sau autobus?
În vorbirea de zi cu zi, din cauza pronunțării grăbite a cuvintelor, sunetele [s] și [z] ajung să nu se mai distingă foarte bine. Dacă privim etimologia cuvântului, vom vedea că el provine de la francezi – autobus. Nu pare nimic complicat, mulți sunt de părere că astfel se grafiază și în limba română. Priviți întâi articolul din Dicționarul Explicativ.
AUTOBÚZ, autobuze, s. n. Automobil cu caroseria închisă sau parțial decapotabilă, folosit la transportul în comun al unui număr mare de persoane. [Pr.: a-u-. – Var.: autobus s. n.] – Din fr. autobus.
Substantivul neutru apare mai sus atât sub forma autobuz, dar și sub o varintă a lui – autobus. Lucrurile nu au rămas foarte clare în mintea noastră, așa că este nevoie să apelăm la Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Mrfologic care ne va rezolva această nelămurire. Aici îl regăsim individual, drept autobuz, ceea ce înseamnă că doar acest cuvânt corespunde normelor limbii literare ale românilor. Pluralul său nu ne ridică semne de întrebare, fiind autobuze.
autobúz (a-u-) s. n., pl. autobúze
Despărțirea în silabe se va reliza după următorul model a-u-to-buz. Se mai aude uneori și o abrevierea cuvântului prin bus, desigur, neatestată. Îl putem considera însă, un anglicism cu o pronunție ușor deviată.
Vom pleca în excursie cu autobuzul.
În concluzie,
Corect: autobuz
Greșit: autobus
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: