„Tuneluri” sau „tunele”?

„Tuneluri” sau „tunele”?

Imaginați-vă că sunteți într-un tren și treceți printr-un tunel, iar apoi prin al doilea, prin al treilea și așa mai departe. Pe lângă acea senzație aparte, cum veți spune? Că ați trecum prin mai multe tunele sau prin mai multe tuneluri? Haideți să lămurim această chestiune.

Odată cu transformările lexicale, cuvântul tunnel din franceză își pierde consoana dublă, devenind în limba română tunel. Este cert că știm cu toții să definim acest cuvânt, dar să citim și o explicație detaliată și atestată a cuvântului. Mai jos aveți articolul de dicționar din DEX.

TUNÉL, tuneluri, s. n. Galerie subterană care traversează un masiv muntos sau deluros sau trece pe sub nivelul solului, pe sub o apă etc., servind drept cale de comunicație. [Pl. și: tunele] – Din fr. tunnel.

Infomrațiile prezentate sunt completatea cu indicațiile normative din Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române. Astfel aveți libertatea deplină de a alege între fomele de plural tuneluri sau tunele ale substantivului neutru, întrucât ambele sunt accepate. Bineînțeles că accentul va cădea pe vocala e din ultima silabă a cuvântului.

tunél s. n.pl. tunéluri/tunéle

Ca să revenim la premisa de la care am plecat, putem spune,

Trenul a trecut prin mai multe tuneluri / tunele.

 

 

Prin urmare,

Corect: tuneluri, tunele

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”?

„Tuneluri” sau „tunele”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat