Cri-cri-cri… Știm din fabula Geierele și furnica a lui La Fontaine cine este cea responsabilă și harnică, dar vă invit să ne îndreptăm atenția asupra primului și a formei lui corecte de singular. Vom spune „greier” sau „greiere”? Haideți să lămurim această dilemă.
Etimologia lui provine din latină de la grylliolus. Se vehiculează diverse variante ale acestui cuvânt, precum greier, greiere sau grier, însă doar una dintre acestea este atestată. Inițial, să aruncăm o privire în DEX, iar pe urmă vom analiza și părerea DOOM-ului din 2005.
GRÉIER, greieri, s. m. (La pl.) Gen de insecte cu corpul scurt și gros, cu antene lungi și cu ochi mari, cu picioarele posterioare adaptate la sărit, care produc un sunet ascuțit și pătrunzător prin frecarea elitrelor (Gryllus); (și la sg.) insectă care face parte din acest gen. [Pr.: gre-ier. – Var.: gréiere, (reg.) gríer s. m.] – Lat. *grylliolus (< gryllus).
Să vedem ce indicații ne oferă Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 în acest sens.
gréier s. m., pl. gréieri
Se pare că este corect să scoatem din ecuație e-ul final și să spunem foarte simplu greier. Dacă avem nevoie de acest substantiv la numărul plural vom spune, desigur, greieri fără niciun dubiu. Mergând mai departe, spre modul lui de articulare, vom folosi greierele și nu greierul.
Regula se schimbă odată cu apariția noului DOOM apărut în 2022:
greier/greiere s. m. art. greierul/greierele; pl. greierele
Dacă până nu de mult era corect să folosim doar varianta greier, de acum încolo puteți spune chiar și greiere cu formele de plural notate mai sus.
Un exemplu în acest sens ar fi În grădina pustie cântă un greier cu jale (sau greiere).
Prin urmare,
Corect: greier, greiere
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: