„Cocoloașe” sau „cocoloși”?

„Cocoloașe” sau „cocoloși”?

Intram din nou pe teritoriul culinar, acolo unde cocoloașele sau cocoloșile pot crea probleme nu doar bucătăreselor, ci și persoanelor atente la corectitudinea limbii. Cum să fie corect?

Forma substantivului de singular este prea puțin auzită, cocoloșul este ceea ce numim, altfel spus, boț, ghemotoc sau bulgăre. Cuvântul are probabil o formație onomatopeică, întrucât nu se cunoaște etimologia sa. Să analizăm puțin și articolul de dicționar din DEX.

COCOLÓȘ, cocoloașe, s. n. Bucată dintr-o substanță căreia i s-a dat o formă aproape sferică; bulgăre, boț1, ghemotoc. ♦ Bulgăre mic și compact de făină, de mălai etc. rămas întărit (și nefiert) într-o mâncare care nu a fost bine amestecată. [Pl. și: (m.cocoloși] – Formație onomatopeică.

După ce am înțeles sensul lui, ne rămâne doar să aflăm pluralul corect. Pentru acest lucru va trebui să consultăm Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic în ultima lui ediție, unde cu o oarecare surprindere aflăm că este aceptat să spunem cocoloașe, dar și cocoloși. Așadar, cuvântul poate fi considerat substantiv neutru ori masculin în funcție de caz.

cocolóș s. n. / s. m.pl. cocoloáșe/cocolóși

Chair dacă cocoloasele pot arăta uneori stângăcia unei bucătărese, folosiți cu încredere măcar cele două forme puse la dispoziție în vorbirea de zi cu zi.

 

Prin urmare,

Corect: cocoloase, cocoloși

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Coarde” sau „corzi”?

„Încoardă-ți” sau „încordează-ți” mușchii?

„Voiajuri” sau „voiaje”? Care este forma corectă de plural

„Cocoloașe” sau „cocoloși”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat