Pentru că igiena se impune drastic în ultima perioadă, chiuvetele din băile noastre devin din ce în ce mai utilizate. Sau să fie ghiuvete? Voi cum spuneți?
Să începem cu începutul. Dacă ne îndreptăm atenția spre etimologia temenului, vom afla că el provine din limba franceză de la cuvette. Să citim și definirea lui conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române pentru o definiție mai amplă.
CHIUVÉTĂ, chiuvete, s. f. Vas de porțelan, de faianță sau de metal smălțuit prevăzut cu o gură de scurgere, fixat în perete sub un robinet de apă și folosit la spălat. – Din fr. cuvette.
Sunt numeroase situații în care grupul de litere ghi se confundă cu chi. Motivul îl poate constitui asemănarea pronunției lor sau graba vorbirii de zi cu zi. Informațiile din DOOM2 confirmă cele scrise în dicționar, în sensul că este corect să spunem chiuvetă și nu ghiuvetă.
chiuvétă (chiu-) s. f., g.-d. art. chiuvétei; pl. chiuvéte
Substantivul feminin la numărul plural este, desigur, chiuvete, iar articularea lui pentru forma de genitiv-dativ este chiuvetei, În toate aceste cazuri, accentul va cădea pe vocala e din silaba a doua (chiu-ve-tă).
Avem nevoie de o chiuvetă pentru noua noastră baie.
În concluzie,
Corect: chiuvetă
Greșit: ghiuvetă
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: