De multe ori vedem scris în eseurile pentru bacalaureat personaj eponim. Stăm puțin să ne gândim ce înseamnă acestă alăturare de termeni, iar răspunsul este mai simplu decât v-ați fi închipuit.
Vă propun să începem cu o definire generică a termenului. Substantivul „eponim” provine din limba grecă (eponymos), iar mai apare din franceză éponyme care are însemnătatea de „cel carec dă nume”. Astfel că dacă vom cerceta notațiile din Dicționarul Explicativ al Limbii Române, vom afla că termenul are două sensuri. Să vedem care sunt acestea.
EPONÍM, -Ă, eponimi, -e, s. m., adj. 1. S. m. Magistrat care, în Antichitate, dădea numele său anului. 2. Adj. Care dă numele său unui oraș, unei regiuni etc. – Din fr. éponyme.
Din punct de vedere lingvistic, înțelesul principal cade pe numele unui personaj care se regăsește și în titlul operei literare. De obiecei, este ales personajul principal drept personaj eponim, dar nu este o regulă.
Să dăm câteva exemple de personaje eponime din operele de studiat pentru bacalaureat. Ion este personaj eponim al romanului obiectiv cu același nume, la fel și Maitreyi din romanul experiențial. Tot aici se înscrie și Harap-Alb din basmul cult Povestea lui Harap-Alb sau Otilia din textul literar Enigma Otiliei. Iar lista nu se finalizează aici.
Sperăm că ai găsit toate informațiile necesare pentru a te lămuri în legătură cu acest subiect. 🙂
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: