Stabilește cazul substantivului evidențiat (test de 30 de întrebări)

cazul substantivului evidentiat

Stabilește cazul substantivului evidențiat – test de 30 de întrebări despre cazul substantivului

 

 

Învățăm că substantivul și pronumele au categoria gramaticală a cazului în clasa a VI-a. Aceste cazuri se referă la felul în care funcționează substantivul într-un context anume, intrând în tot soiul de relații cu celelalte cuvinte care compun enunțul. Deosebim cazurile unele de altele după diverse criterii formale și sintactice. Voi nota câteva informații cu caracter general, ca repere utile pentru tine:

Nominativul este cazul subiectului și a numelui predicativ fără prepoziție și fără articol posesiv. Este foarte important să identificăm corect subiectul pentru a stabili cazul substantivului. Există și un atribut substantival în nominativ, cel care se utilizează, de regulă, în structuri precum „domnul Popescu / Ionescu etc..” sau „orașul Timișoara / Iași / Cluj etc.”

Acuzativul este cazul adesea marcat de prepozițiile sale; o listă amplă de prepoziții simple, precum: a, ca, cu, de, despre, după, lângă, fără, în etc.. Acestea se pot îmbina în structuri compuse: „de la”, „de pe lângă” etc.. Tot aici avem și locuțiuni, precum: „înainte de”, „afară de”, „laolaltă cu” etc.. Acuzativul este cazul substantivului / pronumelui / numeralului cu funcția de complement direct, indicând obiectul / persoana care suferă direct acțiunea exprimată de verbul / locuțiunea verbală predicativă (tranzitivă).

Gentivul este cel care arată posesia, răspunzând la întrebări precum: al / a / ai / ale cui?. De aceea, funcția sintactică reprezentativă pentru genitiv va fi atributul (substantival) genitival. Mai avem, desigur, și alte funcții sintactice, mai ales că întâlnim și o serie de prepoziții și locuțiuni prepoziționale care impun genitivul: asupra, deasupra, contra, împotriva, dedesubtul, în ciuda, în pofida, în susul, în josul etc..

Dativul este cazul complementului indirect, cel care determină un verb, o locuțiune verbală sau un adverb, răspunzând la întrebarea „cui”. Mai avem și alte funcții sintactice, mai ales că există și aici trei prepoziții specifice: datorită, mulțumită, grație. Elemente precum: potrivit, asemenea, aidoma, contrar, conform nu mai sunt considerate prepoziții, conform noilor gramatici, ele fiind adverbe care vor constituii centrii pentru complementul indirect.

Vocativul, de regulă, nu are funcție sintactică. Acesta se identifică mai ales prin punctuația sa. Se utilizează în adresările directe și se izolează prin virgulă de restul comunicării.

 

Am notat câteva aspecte simple, reduse la câteva paragrafe. Desigur că ar fi multe de zis despre cazurile substantivului, însă avem articole separate dedicate acestor aspecte de limbă. Testul despre cazul substantivului este ceea ce ne interesează în mod direct acum. Ai mai jos un test de tip „quiz”, format din 30 de întrebări, în care trebuie să precizezi cazul substantivelor evidențiate. Crezi că te descurci?

Ce părere ai despre testul nostru?

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Dacă ți-a plăcut testul despre cazul substantivului, s-ar putea să te intereseze și alte articole. Ai mai jos câteva:

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

„Shaorma” sau „șaorma”? Cum se scrie corect în română?

„Premisa” sau „premiza”? Care este varianta corectă?

Stabilește cazul substantivului evidențiat (test de 30 de întrebări)

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat