Atribut sau apoziție: test grilă de 30 de întrebări
Odată cu modificările recente (și prin „recente” mă refer deja la câțiva ani), apoziția nu mai este considerată un tip de atribut. Conform noilor gramatici și, totodată, conform programei pentru gimnaziu, această categorie, apoziția, reprezintă un comportament sintactic diferit de cel al atributului. În cinstea acestor modificări (necesare, aș adăuga), am compus un test de 30 de întrebări în care ni se cere să facem distincția dintre mai multe tipuri de atribut și apoziții. Pentru ca exercițiul să fie relevant, nu am optat pentru apoziții care să constituie în sine propoziții;
La ce aspecte trebuie să fim atenți? Apoziția se izolează obligatoriu prin semne de punctuație: fie că vorbim despre virgulă (,), două puncte (:), linie de pauză (–) sau paranteze [()], oferind o explicație suplimentară pentru o bază. Numim bază termenul, sintagma sau chiar propoziția explicată prin intermediul apoziției. De asemenea, apoziția poate fi emfazată prin intermediul unor semiadverbe, numite apozeme. Câteva astfel de structuri sunt: „adică”, „mai exact”, „mai precis” etc..
Atributul este partea de propoziție secundară care determină exclusiv un nominal (substantiv, pronume, numeral cu valoare pronominală, locuțiune substantivală sau pronominală), indicând o caracteristică a acestuia. Atributul răspunde la întrebări precum „care?”, „ce fel de?”, „cât?”/„câtă?”/„câți?”/ „câte?”. Atributul completează sensul nominalului, modificându-i mai mult sau mai puțin sensul. Acesta este și motivul pentru care anumite gramatici îl numesc „modificator al nominalului”.
Stabilește dacă elementul evidențiat este atribut sau apoziție! Rezolvă toate cele 30 de cerințe și vezi ce scor poți obține!
Ți-a plăcut testul „Atribut sau apoziție”? Lasă-ne feedbackul tău pe pagina de Facebook! Îți mulțumim pentru timpul petrecut pe site-ul nostru!
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut articolul „Atribut sau apoziție”, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:
„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?
Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)
„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!
Formele verbale nepersonale (exerciții cu explicații)
Substantivul: fișă de lucru interactivă (3 seturi de exerciții)