10 sfaturi utile pentru Evaluarea Națională

10 sfaturi utile pentru evaluarea nationala

Dragii mei,

Întrucât acest examen reprezintă o provocare pentru noi toți (atât pentru voi, elevii, cât și pentru noi și pentru colegii noștri profesori), am considerat de bun augur un astfel de material: unul prin care să încerc să vă ajut altfel. De regulă, materialele noastre sunt fie teoretice, fie cu exerciții practice (teste grilă online, teste de antrenament, exerciții interactive ș.a.m.d.).

Articolul de față nu are rol didactic, ci se adresează cât se poate de direct elevului: scopul nostru, a celor de la Vox Valachorum, a fost întotdeauna de a căuta să faciliteze procesul educațional (într-un fel sau altul), de aceea considerăm util și un astfel de conținut.

În prezent, Evaluarea Națională este primul mare examen din viața voastră. Acest examen stabilește nivelul fiecărui elev din România, deschizându-i drumul către admiterea la liceu. Dacă acum câțiva ani se făcea o medie ponderată cu situația școlară din cei patru ani de gimnaziu, în prezent acest examen reprezintă 100% din „CV”-ul vostru. Concluzia este, deci, că trebuie să îl tratăm cu maximum de seriozitate de la început și până la final.

Deși suntem profesori de limba și literatura română, întotdeauna îi întrebăm pe elevii noștri dacă se pregătesc la fel de conștiincios și la matematică. Suntem conștienți că aceste două materii sunt în egală măsură de importante! Cel puțin în momentul de față; desigur că alegerea profilului la liceu va stabili ulterior o ierarhie, însă în acest punct, trebuie tratate cu seriozitate amândouă.

 

 

 

1. Cât timp să aloc învățatului?

Ei bine, la această întrebare nu vă va putea răspunde nimeni la modul concret. De ce spun asta? Pentru că depinde, în primul rând, de capacitatea ta de înțelegere și de stocare a informației. Unii dintre noi au nevoie de mai mult timp, în timp ce alții se descurcă aproape intuitiv. Atenție! Faptul că ești perspicace și te prinzi repede nu înseamnă că nu mai e nevoie de efort. Această atitudine poate conduce spre un rezultat nesatisfăcător. Profită de calitățile tale și țintește și mai sus: spre performanță!

Pentru proba la limba și literatura română trebuie să ne pregătim din timp, deoarece se adună destul de multă materie. Nu vei putea învăța „tot” în ultimele două săptămâni, spre exemplu. Desigur că l-am pus pe „tot” între ghilimele, pentru că nu este folosit cu sensul său propriu: limba și literatura română se învață din prima zi de când te-ai așezat în bancă: învățăm să scriem, să ne exprimăm, să descifrăm texte etc., etc.. Nimeni nu poate învăța „tot” în două săptămâni.

Sfat: Realizează un plan cu toată materia pe care trebuie să o pregătești, marchează capitolele și subcapitolele unde simți că ai vulnerabilități și caută să faci cât mai multe exerciții și chiar să reiei teoria dacă este necesar. Fă acest lucru măcar de două ori pentru a te asigura că ai parcurs tot. Alocă măcar o oră jumătate – două ore  / zi pentru această disciplină.

2. E bine să învăț  cu o zi înainte de examen?

Unii trag tare fix înaintea examenului. încercând să „repare” ceea ce simt că merită „reparat”. Nu spun că este o atitudine greșită, însă acesta poate fi un factor de stres care nu ne face neapărat bine.  Este în regulă dacă ne uităm peste materie și în ultima zi, însă trebuie să ne asigurăm că nu avem materie pe care să nu o fi parcurs niciodată. Ziua de dinaintea examenului nu este pentru a învăța lucruri noi. Asigurați-vă din timp că ați înțeles toate conținuturile și folosiți această ultimă zi pentru a parcurge grosso modo materia de examen.

3. Mă pot evalua singur?

Depinde de exerciții. Dacă este vorba despre compuneri, spre exemplu, acolo este puțin mai dificil. În ceea ce privește exercițiile de limbă (fonetică, vocabular, morfologie, sintaxă), există suficient de multe materiale pe care le poți folosi: atât cele în format clasic (diverse culegeri), dar și cele online interactive. Vox Valachorum îți pune la dispoziție peste 100 de teste online, axate pe diverse capitole din materia de examen. Le poți consulta pe site-ul nostru oricând (la rubrica „jocuri” -> „gimnaziu”). De asemenea, la rubrica „teste de antrenament” găsești 29 de teste concepute de noi (cu barem) pentru a putea lucra. Concluzia? Materiale sunt suficiente, trebuie doar să le cauți și să îți dorești să lucrezi.

4. Care este nivelul meu în momentul acesta? De la ce notă să mă aștept!

E destul de greu să îți răspund la asta acum. Te poți orienta după ultima notă luată la o simulare la clasă, spre exemplu. Sunt sigur că profesorul / profesoara ta de limba și literatura română îți cunoaște foarte bine nivelul în momentul acesta. Dumnealui / Dumneaei poate aproxima o notă. Cu toate acestea, de aici depinde de tine. Chiar dacă la clasă și la simulări ai avut anumite note, tot ce contează este ziua examenului. Ai grijă să dai tot ce ai mai bun! Dacă vrei să stabilim împreună care este nivelul tău în momentul acesta, poți participa la simularea de examen pe care o vom organiza în 15 iunie. Tot ce trebuie să faci este să te înscrii la Cursul pentru Evaluarea Națională propus de Vox Valachorum: ai link aici. Vei participa, astfel, la simulare și vei primi un feedback cu privire la nivelul tău actual. Iar dacă te înscrii după data de 15, nu e nicio problemă: vei avea acces la toate conținuturile:  teorie, exerciții, înregistrările tuturor întâlnirilor din urmă (peste 70 de ore de materiale video cu materia), teste de antrenament și multe altele – în total, peste 250 de capitole de conținuturi.

5. De unde îmi pot lua materiale pentru pregătirea mea individuală?

Internetul este un corn al abundenței în prezent: găsești atât de multe materiale peste tot. Atenție! Nu toate sunt în regulă! Asigură-te că sursele respective sunt de încredere. Consultă-te, în primul rând, cu profesorul de la clasă. Dumnealui / dumneaei va putea aprecia materialele respective, întrucât este avizat să facă acest lucru. Atenție la titlurile de genul „Te pot ajuta să iei 10 în examen!”. Crede-mă, nu îți poate nimeni asigura nota 10. Totul depinde de tine și de cât de serios ești în privința examenului. Nu există secrete sau rețete ale succesului. Singurul „secret” l-ai auzit deja de la profesori și, cel mai probabil, de la părinții tăi: „Învață!”, „Tratează cu seriozitate acest examen”.

Materialele propuse de Vox Valachorum pot fi un ajutor de nădejde în pregătirea ta. De ce putem spune asta?  Ei bine, suntem de mai bine de 5 ani pe internet. De fiecare dată am primit sute de mesaje de mulțumire de la elevi, părinți și chiar de la profesori. Da, în prezent avem chiar și profesori tineri înscriși la Cursul pentru E.N. (pentru că această experiență poate fi utilă pentru toată lumea). Câțiva colegi profesori au achiziționat, spre exemplu, produsul nostru pentru Bacalaureat (BACPLUS+): am primit, de asemenea, mesaje de mulțumiri; testele noastre de antrenament au circulat prin școlile din România. Asta înseamnă că facem bine ce facem și ne dedicăm! Întotdeauna consultăm lucrări înainte de a posta materiale. Suntem la curent cu programa școlară și cu tot ce se întâmplă cu privire la acest examen! Iar dacă ai nevoie de un pachet complet de materiale pentru E.N., noi îți punem la dispoziție și un Pachet Teoretic Complet. Ai link aici.

6. Ce facem cu emoțiile?

Nesfârșita poveste cu emoțiile la examen… ei bine, e normal, până la urmă. Dacă îți pasă de ceva, te implici emoțional. Emoțiile acestea demonstrează că te interesează soarta acestui examen. Iar asta e bine. Te-ai gândit să folosești emoțiile în avantajul tău? Emoțiile pot fi distructive (dacă le lași), dar pot fi și constructive. Folosește toată energia aceea ca să te încarci. Potențialul ei e uriaș și poți face asta destul de ușor. Pornește cu o atitudine optimistă, gândește-te că în sfârșit poți demonstra cât de bine te descurci. Tot ce contează e subiectul de examen. Acum este momentul să fii cel mai bun! Hidratează-te bine, zâmbește larg și du-te încrezător! Ești pregătit pentru asta! Va fi bine! Nu-ți vine să zîmbești? Nu contează. Te poți preface: până la urmă și un zâmbet forțat se va transforma într-unul natural, dacă insiști: aceasta este o tehnică pe care o folosesc și actorii de multe ori. Creierul tău va percepe zâmbetul respectiv ca fiind unul autentic. Nu e cazul să îți faci griji, indiferent de ce vei avea la examen, tu tot te vei descurca! Sunt sigur de asta!

7. Dacă nu am idei la compunere?

Depinde de compunere, desigur. La subiectul al II-lea putem primi diverse cerințe: compunere narativă liberă, pagină de jurnal, scrisoare/e-mail, caracterizare de personaj, text argumentativ, rezumat sau mesajul textului (sper că nu mi-a scăpat nimic). Dacă primești compunere liberă pe o anumită temă (spre exemplu, o vacanță la mare) și nu ai nicio idee, relaxează-te, închide puțin ochii și imaginează-ți. Gândește-te ce ai face tu într-un astfel de context. Vizualiează în sinea ta. Sunt sigur că vei găsi ceva foarte interesant și atractiv pentru corector. Nu trebuie să te sperie nimic. (mic secret: dacă nu ai fost niciodată la mare, îți imaginezi că ai făcut-o; sunt sigur că ai văzut destul de multe filme / seriale și îți poți imagina cum ar fi acolo). Dacă ți se cere rezumat, caracterizare sau mesaj, atunci e și mai simplu. De ce? Pentru că ai toate informațiile la îndemână. Trebuie doar să le valorifici cu atenție și gata! Să ai grijă la ortografie și la punctuație. Sunt și ele importante!

8. De câte ori să mă verific înainte să predau lucrarea?

Și aceasta este o întrebare pe care o primim adesea. Nu cred că funcționează la fel pentru toată lumea, însă sfatul meu este să o faci de 2-3 ori. Nu mai mult! O să pară ciudat ce spun, însă din cauza emoțiilor poți avea impresia că ai greșit acolo unde nu ai făcut-o, de fapt. Dacă recitești cu atenție de două-trei ori lucrarea, ar trebui să fie suficient. Este necesar să faci cel puțin o dată verificarea întregii lucrări. Nu știi niciodată: poate o virgulă, poate o cratimă, poate un „i”  – sunt lucruri care ne scapă din când în când. E bine să facem verificarea lucrării, dar să nu exagerăm!

9. Ce anume mi se poate considera „semn”?

Vei fi în fața foii de examen și te vei întreba dacă nu cumva ai făcut vreun semn. Acest „semn” se referă la fraudarea examenulu și poate fi sancționat cu anularea lucrării: un lucru deosebit de grav. Ceea ce recomand este să fii atent la ce spune profesorul supraveghetor în privința acestui lucru. Există un regulament clar cu privire la toate aceste aspecte. Ai grijă să nu ai pete de cerneală pe foaie, să nu te semnezi pe ea, să eviți să îți folosești numele în conținutul lucrării (singurul loc unde îți scrii datele personale este colțul lucrării, pe care îl vei sigila înainte de a te apuca de scris). Dacă ai impresia că pe lucrarea ta există ceva care ar putea fi considerat semn, mai bine discută cu profesorii care supraveghează și cere-le sfatul; dumnealor te vor lămurii. Nu îți face atâtea griji în privința semnelor. Fii onest și asumat și totul va fi bine! Evident, să nu încerci să copiezi! Nu este demn și, până la urmă, e păcat de toată munca depusă!

10. Cât de repede să plec din sală?

Atunci când ești gata. După ce ai terminat lucrarea și te-ai uitat peste ea de 2-3 ori, sigur că poți pleca. Asta nu înseamnă să te grăbești să termini doar ca să pleci mai repede. Dacă totuși termini cu jumătate de oră înainte, este perfect în regulă. Nu înseamnă că ai tratat superficial examenul și vei fi depunctat. Asigură-te că faci totul ca la carte înainte să predai foaia de examen: nu o poți cere înapoi, dacă îți amintești că ai uitat ceva. Fii sigur că ești gata și apoi poți pleca. Timpul alocat examenului este suficient! Sunt sigur că te vei descurca!

 

Vox Valachorum îți dorește mult succes la examen!

 

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

Test online: AT, CD, CI și CP (propoziții necircumstanțiale)

Simulare (II) Evaluarea națională 2023 Vox Valachorum (11 martie 2023)

Completiva indirectă: definiție, termeni regenți, jonctive, topică și punctuație

Rezolvarea modelului oficial pentru Evaluarea Națională din 1.11.2023 (la limba română)

Rezolvarea subiectului de la Evaluarea Națională  din 19.06.2023 (la limba română)

 

10 sfaturi utile pentru Evaluarea Națională

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat