„Take, Ianke și Cadâr” (întrebări pe baza textului: 20 de cerințe) + variantă PDF

Take, Ianke și Cadâr (întrebări pe baza textului vox valachorum)

Take, Ianke și Cadâr (întrebări pe baza textului)

Dragilor, astăzi vă propunem un material recapitulativ despre textul dramatic „Take, Ianke și Cadâr” de Victor Ion Popa. Am ales să creăm un astfel de material, întrucât textul este studiat în clasa a VIII-a (în manualele editurii Art). De asemenea, textul de față poate fi utilizat și pentru rezolvarea exercițiului 9, de la subiectul I, partea A, din cadrul examenului de Evaluare Națională la limba și literatura română. Acest exercițiu solicită elevului să compare un text literar la prima vedere cu un alt text lecturat anterior (atât dintre cele studiate la clasă, cât și dintre cele studiate individual). Pot fi regăsite în acest text valori culturale precum: educația în familie, devotamentul față de familie, tradiția, multiculturalitatea etc., dar și valor morale precum: bunătatea, prietenia, curajul, curiozitatea etc..

Textul de față reprezintă un suport pentru recapitularea noțiunilor despre textul dramatic: un tip de text în care predomină tiparul dialogat și care este conceput pentru a fi pus în scenă. Astfel, piesa „Take, Ianke și Cadâr” este una dintre cele mai populare din teatrele românești.

Prin materialul de față ne propunem să ajutăm elevii să recapituleze mai ușor și, de asemenea, să verifice informațiile acumulate după lectura textului. Ne vom raporta, astfel, la fragmentul din „Take, Ianke și Cadâr”, așa cum apare el în manual. Testul propus poate servi ca auxiliar atât elevilor, cât și profesorilor, la clasă.

 

 

Câteva date despre autor:

Prozator, dramaturg și cronicar dramatic, a activat în lumea teatrului și ca actor, pictor scenograf și regizor. A fost secretar al Societății Autorilor Dramatici, director al Teatrului Național din Cernăuți și al Oficiului Național Cinematografic. A surprins în nuvelele și romanele sale, Sfârlează cu fofează, Velerim și Veler Doamne, Floare de oțel, viața din spațiul rural sau lumea războiului, punând accent pe relațiile interumane și pe complexitatea sufletului omenesc. În textele sale dramatice, pledează pentru valorile etice tradiționale, personajele sale luptând cu prejudecățile comunității pentru a‑și atinge idealurile. Premiera piesei Take, Ianke și Cadâr a avut loc în 25 martie 1932, pe scena Teatrului „Maria Ventura“ din București. (Manualul de limba și literatura română pentru clasa a VIII-a, Editura Art Klett)

 

Rezolvă testul de mai jos despre opera dramatică „Take, Ianke și Cadâr”. Răspunde la cele douăzeci de întrebări și obține punctaj maxim.

 

Ei bine? Te-ai descurcat? Ai reușit să obții 20 / 20?

 

Vrei varianta PDF a testului. Lasă-ne adresa te de e-mail, iar fișa va ajunge la tine imediat:

 

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Verbul: moduri și timpuri (test grilă de 30 de întrebări)

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

JOC: conjuncții subordonatoare specializate

Rezolvarea subiectului Evaluării Naționale (25 iunie 2024)

„Popa Tanda” de Ioan Slavici (25 de întrebări) + PDF

VOCABULAR: Paronimele (clasa a VII-a) + PDF

Derivarea: definiție, clasificări, dificultăți + fișă de lucru PDF

„Take, Ianke și Cadâr” (întrebări pe baza textului: 20 de cerințe) + variantă PDF
Derulează în sus
error: Conținut protejat