Despre rezumat am de gând să vorbesc în cele ce urmează. De ce este important rezumatul? Când îl utilizăm și mai ales, cum îl facem? Acest material ne este util atât pentru examenul național, dar și pentru prelucrarea oricărui text narativ (sau dramatic) la prima vedere. Citește cu atenție explicațiile de mai jos, indiferent dacă ești elev de gimnaziu, liceu ori chiar mai avansat de atât. Asta pentru că rezumatul este folosit chiar și în viața de zi cu zi, fapt pentru care este important să îi acordăm puțină atenție.
Ce este rezumatul?
Ei bine, el poate fi definit ca un text (ori compunere) care redă (prezintă pe scurt) – în scris sau oral – ideile esențiale dintr-un text. În rezumat, acțiunile secundare și detaliile sunt eliminate.
Care sunt condițiile pentru ca un text-suport să poată fi rezumat?
E bine, pot fi supuse rezumatului textele nonliterare (dacă acestea prezintă acțiuni, fapte) și cele literare (iar aici pot fi încadrate cele aparținând genului epic sau genului dramatic); textele aparținând genului liric nu prezintă acțiuni, nu antrenează personaje, fapt pentru care rezumarea sa este imposibilă.
Care sunt aspectele de care vom ține cont, dacă vrem să construim rezumatul?
Acest tip de text (compunere) cuprinde doar întâmplările semnificative ale textului, fără a fi punctate detaliile mai puțin importante.
Rezumatul reprezintă o versiune condensată a textului, el constituind, de fapt, esența fidelă a textului-suport.
- Primul pas, extrem de important, de parcurs în acest demers se referă la realizarea planului simplu de ide: altfel spus, extragerea ideilor principale;
- Odată extrase, aceste idei constituie o schiță a rezumatului ce urmează a fi formulat, fapt pentru care, trebuie să redactăm acest text, respectând cronologia acțiunilor.
- Un alt aspect deosebit de important în redactarea rezumatului îl reprezintă respectarea normelor de ortografie și de punctuație (mare grijă, deci, și aici); textul trebuie să fie clar, lipsit de detalii inutile și, cel mai important, utilizând limba standard (normată, clară, lipsită de arhaisme, regionalisme, elemente de argou sau jargon)
- Timpurile verbale pe care trebuie să le utilizăm sunt: indicativul, prezent, indicativul, perfect compus și eventual imperfectul; bineînțeles că pot fi utilizate și celelalte moduri verbale (conjunctiv sau condițional-optativ) pentru exprimarea ideilor. Imperativul, însă, nu poate fi folosit (iar explicația este una destul de simplă: nu este permis stilul direct în redactare); pentru exprimarea ideilor, se pot folosi și modurile nepersonale, însă este importantă cantitatea lor, deoarece textul nu trebuie să fie încărcat de detalii;
- Se va utiliza exclusiv stilul indirect, fapt pentru care sunt interzise verbele și pronumele de persoana I sau a II-a; totul trebuie transpus la persoana a III-a
- Sunt interzise, prin urmare, interjecțiile și substantivele în cazul vocativ
- Sunt excluse expresiile de tipul “consider că”, “după mine”, “din punctul meu de vedere” (orice înseamnă exprimarea opiniei, a punctului de vedere asupra celor întâmplate în text.
- Un rezumat nu poate include termeni precum: autor, narator, personaj, acțiune;
- Nu se utilizează citate din textul-suport
- Dialogul (asta include automat orice linie de dialog) nu poate fi utilizat în rezumat; replicile trebuie transpuse în stil indirect;
Rezolvă testul de mai jos și verifică-ți cunoștințele în ceea ce privește rezumatul! Multă baftă!
Rezumatul
Link către canalul nostru de YouTube:
Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!
Vezi și:
Am terminat!
Gata, am terminat!
A fost bine!