Ei bine, substantivul despre care vom vorbi astăzi nu este chiar unul tipic, iar gândul la un asemenea obiect ne înspăimântă de-a dreptul, însă tot din limba noastră face parte, neputându-l omite nici pe el din discuție. Cum este corect: „morminte” sau „mormânturi”?
Chiar dacă ambele forme circulă în comunicarea de zi cu zi, singura formă corectă de plural, conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005) este „morminte”:
mormấnt s. n., pl. mormínte
Haideți să vedem și o definiție a acestui termen, extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
MORMẤNT, morminte, s. n. Groapă săpată în pământ pentru înhumarea celor decedați; loc special amenajat unde este înmormântat cineva. ◊ Expr. A duce (pe cineva) la mormânt sau a băga (pe cineva) în mormânt = a pricinui moartea cuiva; p. ext. a necăji, a chinui foarte mult (pe cineva). A intra în mormânt = a muri. ♦ Monument funerar; cavou. [Pl. și: mormânturi] – Lat. monumentum.
Chiar dacă forma „mormânturi” este menționată în DEX, reperul nostru pentru o limbă corectă (normată) va rămâne totuși DOOM2. Forma „mormânturi” mai apare în texte vechi, chiar și în „Hristos a înviat” o putem identifica; cu toate acestea, literară va rămâne forma „morminte”.
Prin urmare,
Corect: morminte
Greșit: mormânturi
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: