Jargonul

Probabil ne punem întrebarea: Ce este jargonul? Sau poate că dorim să ne reamintim la ce se referă mai exact. O vom lua cu începutul printr-o definiție simplă.

 

După cum ne confirmă și DEX-ul, cuvântul jargon provine din limba franceză și face referire la limbajul folosit de vorbitorii unei categorii sociale, utilizând termeni proprii ai unui anumit domeniu.

JARGÓN, jargoane, s. n. 1. Limbaj specific anumitor categorii sociale, care reflectă dorința celor ce-l vorbesc de a se distinge de masa mare a vorbitorilor și care se caracterizează prin abundența cuvintelor și expresiilor pretențioase, de obicei împrumutate din alte limbi. 2. (înv., azi impr.) Dialect, grai. – Din fr. jargon.

 

Elementele de jargon fac parte din masa vocabularului și constau în cuvinte/expresii, folosite fiind de oameni pentru a produce o impresie bună. Le folosim zilnic fără a ne da seama, așa că a venit momentul să fim conștienți de denumirea lor.

Vom oferi câteva exemple de jargon din limbi diferite, cele mai multe provenite din limba engleză datorită influenței acesteia ca limbă de circulație internațională:

  • limba engleză: ok, yes, party, never, feeling,
  • limba franceză: șic, merci, bonjur;
  • limba italiană: arrivederci, grazie, si.

 

De multe ori jargonul este confundat cu argoul deoarece caracteristicile lor seamănă. Diferența dintre ele constă în statutul partenerilor unei conversații și modul de  a transmite o informație. În acest sens, jargonul este asociat persoanelor educate, în timp ce argoul are conotații negative.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

Expresii și locuțiuni cu termenul „ochi” + quiz

Jargonul

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat