Care este pluralul cuvântului „busuioc”?

Care este pluralul cuvântului „busuioc”?

Aroma răcoritoare care poate fi asortată perfect de la legume, carne sau chiar și băuturi ne este oferită de așa numita plantă busuioc. V-ați pus vreodată întrebarea care este pluralul cuvântului „busuioc”?

Busuiocul este o plantă originară din Asia. Cuvântul este împrumutat în limba română din bulgară (bosilek) sau sârbă (bosiljak), iar unii ar spune din greacă (basileus). Însă, nu etimologia este cea mai importantă în acest caz, ci pluralul lui care ne frământă. Dacă ne referim la acest termen din punct de vedere morfologic îl vom considera un substantiv masculin care nu acceptă formă de plural. Citește explicația din DEX înainte de a trece mai departe.

BUSUIÓC, -OÁCĂ, busuioci, -oace, s. m.s. n.adj. I. S. m.s. n. 1. S. m. Plantă erbacee de grădină din familia labiatelor, cu tulpina păroasă, cu flori mici, albe sau trandafirii, cu miros plăcut 2. S. n. (Reg.) Numele unui dans popular asemănător cu hora; melodie după care se execută acest dans. II. Adj. (Despre fructe, vin) Cu aromă de busuioc (I 1). – Din bg. bosilek, sb. bosiljak.

După cum spune și ultima ediție a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, termenul care desemnează planta de busuioc este folosit exclusiv la singular, în timp ce adjectivul identic al acestuia este variabil, acceptate fiind busuioci și busuioace. Așadar, el își va schimbă formele în funcție de genul substantivului pe care îl însoțește.

busuióc2 (plantă) s. m.

busuióc1 adj. m.pl. busuióci; f. busuioácă, pl. busuioáce

Dar în ce situație contextuală folosim acest adjectiv? Este simplu! Orice băutură, fruct sau alte alimente care au o aromă asemănătoare cu cea a busuiocului își pot primi însușirea de busuioc / busuioacă. De pildă, Aș gusta din vinul busuioc. sau Sunt atât de gustoase aceste pere busuioace.

Sper ca măcar pofta generată de aceste combinații de parfumuri și gusturi să vă determine să țineți minte diferența dinre cele două părți de vorbire și formele lor corecte în funcție de poziția pe care o ocupă în propoziție / frază.

 

Prin urmare:

Corect: busuioci, busuioace (doar dacă ne referim la adjectiv)

Greșit: busuiocuri

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

 

Care este pluralul cuvântului „busuioc”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat