Forma corectă a verbului „a avea” (test de 20 de întrebări)

forma corecta a verbului a avea vox valachorum

Verbul „a avea” este unul dintre elementele de bază în comunicare. Este atât de important, încât în foarte multe limbi moderne, el îndeplinește și rolul de auxiliar în formarea timpurilor compuse.

Eu am, tu ai, el are… vorbim despre un verb foarte popular în limba română. Astăzi ne vom preocupa de forma corectă a verbului „a avea”. Această „popularitate” se datorează, în primul rând, vechimii sale. Latinescul habeo, habere, habui este etimonul verbului despre care vorbim. Fiind un element moștenit, a avut suficient timp pentru a se îmbogăți semantic pe parcursul evoluției limbii române.

Testul de astăzi este despre forma corectă a verbului „a  avea”. Am considerat util un astfel de exercițiu, deoarece am văzut scrise, și nu de puține ori, forme greșite ale acestui verb. Vorbim despre un verb din vocabularul fundamental al limbii române: așa se explică, până la urmă, și paleta bogată de sensuri de care dispune (vorbim, firește, despre un cuvânt polisemantic); Haideți să vedem ce sensuri indică Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

AVEA, am, vb. II. Tranz. I. 1. A stăpâni, a poseda, a deține. ◊ Expr. (Fam.Ce-am avut și ce-am pierdut = n-am ce pierde; puțin îmi pasă. ◊ Fig. (Complementul indică abstracte) A avea o idee. ◊ Loc. vb. A avea asemănare = a se asemăna. A avea bucurie = a se bucura. A avea o dorință = a dori. A avea nădejde = a nădăjdui. 2. A primi, a căpăta, a obține, a câștiga. Ai un leu de la mine dacă îmi spui. 3. A dispune de ceva, a se bucura de ceva. Am un ceas de răgaz. ♦ A se folosi de serviciile cuiva sau de ceva. Are un doctor bun. 4. A fi compus din…, alcătuit din…; a fi înzestrat sau prevăzut cu… Blocul are două etaje. ♦ A conține, a cuprinde. Lucrarea are tabele. 5. A ține, a purta. În mână avea un buchet. ◊ Expr. A avea drag (pe cineva) sau (refl. recipr.a se avea dragi = a (se) iubi. (Refl.A se avea bine (cu cineva) = a fi prieten cu cineva; a fi în relații de dragoste cu cineva. A se avea rău (cu cineva) = a fi certat cu cineva; a se dușmăni. ♦ A fi îmbrăcat cu… Avea un palton de blană. 6. A fi de o anumită dimensiune, greutate, vârstă etc. Bara are 2 m. ◊ Expr. A nu (mai) avea margini = a întrece orice măsură. 7. A fi cuprins de o senzație sau de un sentiment. A avea foame. ◊ Expr. Ce ai? = ce (necaz sau durere) ți s-a întâmplat? N-are nimic! = a) nu i s-a întâmplat niciun rău; b) n-are nicio importanță. A avea ceva (cu cineva) = a purta necaz cuiva, a nu putea suferi pe cineva. ♦ A suferi (de o boală). Are pojar. II. 1. (Urmat de un verb la infinitiv, conjunctiv sau supin) a) A trebui să… Are de făcut cumpărături; b) (În formă negativă) A fi destul să… N-are decât să spună și se va face; c) (În formă negativă) A nu putea să… N-are ce zice; d) (Rar) A fi în drept. ◊ Expr. (Eliptic) N-ai (sau n-are etc.) decât! = fă cum vrei (sau facă cum vrea etc.)! treaba ta (sau a lui etc.)! 2. (Urmat de un verb la infinitiv sau conjunctiv) A ști (cum.., când.., unde.., cine.., ce..), a găsi. Are ce să facă. ♦ Unipers. A fi, a se găsi cineva (să facă ceva). N-are cine să-l mângâie. III. (Cu valoare de verb auxiliar) 1. (Servește la formarea perfectului compus) A venit. 2. (Servește la formarea modului optativ-condițional) Ar veni. 3. (Servește, urmat de un verb la conjunctiv, la formarea unui viitor popular familiar). Au să vină. [Prez. ind. am, ai, are, avem, aveți, au, (III 1am, ai, a, am, ați, au, (III 2aș, ai, ar, am, ați, ar, prez. conj. pers. 2 sg. ai și (reg.aibi, pers. 3 aibă] – Lat. habere.

Testul de mai jos propune 20 de cerințe. Pentru a rezolva toate aceste exerciții, trebuie să alegi forma corectă a verbului „a avea”. Atenție la modul imperativ!

 

Cum ți s-a părut testul despre forma corectă a verbului „a avea”? Așteptăm feedbackul tău într-un comentariu pe Facebook!

 

 

Ești în clasa a VIII-a sau ai un copil în clasa a VIII-a? Dacă ești interesat de minipachetul nostru de materiale gratuite, poți avea acces la el imediat. Tot ce trebuie să faci este să îți introduci adresa de e-mail și numele în căsuțele de mai jos:

 


 

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Verbul: moduri și timpuri (test grilă de 30 de întrebări)

Rezolvarea subiectului Evaluării Naționale (25 iunie 2024)

Forma corectă a verbului „a fi” (test de 20 de întrebări)

Forma corectă a verbului „a crea” (test de 20 de întrebări)

Forma corectă a verbului „a ști” (test de 20 de întrebări)

Forma corectă a verbului „a avea” (test de 20 de întrebări)

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat