Se împlinesc 102 ani de la Marea Unire a Transilvaniei cu România. Cu ocazia sărbătoririi zilei de 1 Decembrie, vă aducem câteva informații interesante despre LIMBA ROMÂNĂ.
Astăzi vom afla aspecte importante care au contribuit la formarea limbii și a culturii române. Româna pe care o vorbim noi astăzi are ca limbă-mamă limba latină, care a evoluat și a suferit modificări de-a lungul timpului. De aici meritatul respect pentru limba latină care se studiază în școli. Limba latină nu este o limbă moartă, însăși româna este o limbă latină evoluată.
Procesul de romanizare din perspectivă lingvistică presupune învățarea limbii latine de către populația autohtonă odată cu cucerirea Daciei de către romani. Datorită influențelor multiple asupra limbii, limba latină evoluează în spațiul românesc, numindu-se mai apoi limbă română. Astfel, limba românănească se numără printre limbile romanice alături de alte nouă: italiana, sarda, retoromana, franceza, provensala, catalana, spaniola, portugheza şi dalmata.
Limba românilor este înregistrată ca limbă oficială și națională în România și în Republica Moldova. În România, aceasta are patru dialecte: dacoromân, meglenoromân, istroromân și aromân și subdialecte: muntean, modovean și bănătean.
Alfabetul chirilic este folosit din secolele XIV-XV până în 1862, atunci când a fost introdus alfabetul latin. Această schimbare a avut loc deoarece limba română avea nevoie de semne noi care să poată fi reprezentate.
Pentru ca am vorbit despre limbă este nevoie să discutăm puțin și despre literatură. O epistolă trimisă de Neacșu de la Câmpulung judelui de la Brașov din 1521 este cea mai veche scriere păstrată în limba română. Cultura română a fost puternic influențată de creștinism, astfel că primele cărți au fost cele religioase, pentru biserică. Trebuie să îi amintim pe Grigore Ureche, Miron Costin și Ion Neculce, oameni cultivați ai vremii, care au scris primele cronici din literatura română.
Imnul național la României este Deșteaptă-te române ale cărui versuri sunt scrise de Andrei Mureșanu, iar muzica este compusă de Anton Pann. De asemenea, ziua limbii române este sărbătorită pe 31 august.
Mai jos te așteaptă un joc.
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: