Cum scriem un e-mail?

Cum scriem un mail?

Știi să scrii un e-mail? Probabil că răspunsul din mintea ta este „Da, e așa simplu! Cine nu știe?”. Citește indicațiile și recomandările de mai jos și repune-ți aceeași întrebare.

Poate că pentru unii scrierea unui e-mail pare învechită sau banală, însă este una dintre cele mai utilizate modalități de comunicare digitală, mai ales în domeniile formale. Din acest motiv, la școală tot mai des apar cerințe de tipul ”Scrie un e-mail unui prieten în care să îi povestești…”.

E-mailul scris pe o colă de hârtie este puțin mai diferit în comparație cu scrierea lui computerizată, deoarece trebuie să ținem cont de mai multe aspecte. Atunci când dorim să trimitem unul, știm că apăsăm butonul COMPUNE, iar tot ce ne rămâne de făcut este să îl scriem și să îl trimitem. Când compunem textul unui e-mail pe o foaie de hârtie, este necesar să precizăm următoarele aspecte în ordinea lor specifică.

Vom oferi mai jos un exemplu pentru partea inițială a e-mailului:

Pentru: popescumaria@gmai.com

De la: ionescumihai@gmail.com

Subiect: Sedința cu părinții

La partea de subiect este indicat să identificăm tema principală a discuției, fără a formula propoziții/fraze. Ea trebuie să fie scurtă și concisă pentru ca cititorul să își dea seama cu ușurință despre ce este vorba.

În funcție de persoana căreia ne adresăm, e-mailul trebuie să fie personalizat, adică să respectăm un grad formal în cazul unui profesor, de exemplu, iar altul nonformal în cazul unui coleg de bancă. Acesta reprezintă cel mai important aspect al unui e-mail. Este important nu doar ce scriem, ci și cum scriem. Textul nu trebuie să cuprindă greșeli, iar formularea e de preferat să fie una să fie una politicoasă.

În continuare este necesar să ținem cont de următoarele indicații în scriere efectivă a unui e-mail:

  • Adresarea prin formule specifice inițiale precum: Stimate doamnule/doamnă…, Dragă…, Bună ziua! etc.;
  • O parte de introducere în care să expui problema/propunerea/întâmplarea etc.;
  • O parte de cuprins în care se dezvoltă subiectul ales/propus;
  • O concluzie prin care se anunță de obicei următoarele: Aștept răspunsul tău/dumneavostră!, Vă/Îți mulumesc!, Toate cele bune!, O zi fumoasă! etc.;
  • Semnarea, absolut necesară realizată prin formule de tipul: Cu stimă, Cu respect, Cu deosebită considerație etc.

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

Vezi și:

Punctul ca semn de punctuație și ortografie (.)

Cum scriem un e-mail?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat