Când ne gândim la pâinea prospătă scoasă din cuptor și la mirosul ei intens de maia, papilele noastre gustative încep să „danseze”. Dar să lăsăm poftele la o parte. Tu știi să folosești maiaua la numărul plural?
Cuvântul maia este un cuvânt cu origine turcească (maya) des folosit atunci când vizăm în domeniul culinar, mai ales în aria produselor de panificație. Unele rețete de bucătărie țin foarte mult la secretele lor, iar pe această listă apare și maiaua. Dar care să fie forma ei de plural? Tu ai folosit-o vreodată? Dacă nu știi ce semnifică acest cuvânt sau dacă vrei să te asiguri de cele știute te invităm să analizez articolul de dicționar.
MAIÁ, maiele, s. f. Ferment; drojdie; p. ext. plămădeală. ◊ Expr. A prinde maia = a prinde puteri, a se înviora. [Pr.: -ma-ia] – Din tc. maya.
Atunci când sunt mai multe asemenea drojdii fermentate vom spune maiale. După cum ne prezintă Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, substantivul feminin articulat este maiaua respectiv maielele, iar folosit la genitiv-dativ este maielei. Există chiar și o expresie care include acest termen: „a prinde maiale” care are senul de a prinde putere, a reînvia.
maiá s. f., art. maiáua, g.-d. art. maiélei; pl. maiéle, art. maiélele
Forma de plural nu prea este folosită, dar chiar dacă sună puțin ciudat nu uita că maiele este varianta corectă.
Au pregătit două maiele pentru pâine, neștiind că este de ajuns una singură.
Prin urmare,
Corect: maiele
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: