Textul multimodal? Ce-o mai fi și ăsta? La ce se referă acest termen (destul de pretențios, aș zice)? Vom discuta în acest articol despre aceste tipuri de texte și vom încerca să lămurim problema odată și pentru totdeauna!
Înainte de a intra efectiv în detalii, trebuie să discutăm puțin despre ceea ce numim noi “comunicare”. Ce este comunicarea? În câte feluri se poate ea realiza? Vom prelua definiția dată de DEX, pentru început:
COMUNICÁRE, comunicări, s. f. Acțiunea de a comunica și rezultatul ei. 1. Înștiințare, știre, veste; raport, relație, legătură. 2. Prezentare, într-un cerc de specialiști, a unei contribuții personale într-o problemă științifică. – V. comunica.
Observăm că definirea termenului, conform DEX, este destul de simplistă, chiar precară, aș adăuga – asta în condițiile în care am apelat la un dicționar nespecializat. Desigur că acest termen poate primi definiții mult mai ample, dacă ar fi să considerăm dicționare terminologice, mult mai specializate. În sfârșit, ceea ce știm cu toții este că, dacă vorbim despre comunicare, distingem două mari categorii: comunicarea scrisă și cea orală.
Ne vom opri asupra comunicării scrise, întrucât aceasta ne interesează, dacă vrem să înțelegem mai bine ce înseamnă text multimodal. De regulă, comunicarea scrisă se realizează printr-un sistem de elemente grafice asupra cărora “s-a convenit” că ar avea o anumită însemnătate. Printre aceste sisteme grafice se numără literele, semnele de punctuație și ortografie, cifrele, simbolurile etc.. Utilizarea exclusivă a acestor elemente grafice (scrisul) va avea ca rezultat textul monomodal. Știința care se ocupă de studiul sistemelor de semne se numește semiologie (sau semiotică).
[FBW]
Textul multimodal este textul care utilizează mai multe moduri (de aici și denumirea) de reprezentare a realității transmise: adică textul multimodal îmbină mai multe sisteme de semne (semiologice) – mai multe modalități de transmitere a mesajelor.. Printre aceste moduri se pot număra: imagini, conținut audio, video, elemente care implică și alte modalități de receptare decât lectura efectivă. Un text multimodal va conține cel puțin două modalități diferite de reprezentare (de exemplu: text scris + imagine, text scris + sunet, text scris + conținut video etc.). De aceea, și modul de receptare va fi unul mai complex: lectura propriu-zisă a textului scris + lectura estetică (a ideilor, a mesajelor, a emoțiilor transmise prin intermediul conținutului adăugat).
În imaginea alăturată putem observa un text multimodal – el îmbină imaginile cu textul, iar efectul produs este acela de a crea un mesaj mult mai ușor de receptat pentru cei care-l observă. Dincolo de faptul că imaginile redau aspectul fizic al personajelor (așa cum le-a perceput autorul / desenatorul), ele pot fi adresate unui public mult mai larg (de exemplu, un astfel de mesaj poate ajunge, chiar dacă într-o proporție mai mică, și la cei care nu știu să citească; considerând imaginile, vor recepta o parte a mesajului dorit). Totodată, alăturarea imaginilor poate crea anumite emoții, anumite reacții ale cititorului/receptorului: amuzament, curiozitate, fericire, tristețe etc..
Tot un text multimodal avem și în cazul acestei reclame. Ilustrațiile din partea stângă indică modul te utilizare al produsului și vin în ajutorul textului. Scopul acestora, împreună, este de a convinge cititorul / receptorul să cumpere produsul descris.
Să mai vedem câteva exemple de texte multimodale!
Avem, mai jos, o captură de ecran extrasă din videoclipul unei melodii destul de îndrăgite de publicul tânăr din România. În această piesă, autorii au ales să expună în scris versurile melodiei (se utilizează adesea termenul de “lyrics”). De data aceasta vorbim despre un text multimodal care îmbină imaginile (video) cu sunetul și textul scris.
Atunci când vorbim despre textele multimodale, există un inventar foarte bogat de posibilități: scopurile acestor reprezentări pot fi multiple: de la divertisment, la persuasiune, până la informare, sensibilizare etc.. Spre exemplu, în imaginea de mai jos, putem observa prezentaerea unor date statistice.
Putem să considerăm următorul text unul mutimodal? Am atașat o captură de ecran a unei poezii de-ale lui Tudor Arghezi. Acest text liric are atașat un fișier audio în care însuși autorul lecturează textul. Practic, în această situație, textul propriu-zis se îmbină cu materialul audio auxiliar. Desigur că și acest material poate fi considerat un text multimodal. Dacă vreți să ascultați poezia, puteți da click pe imaginea alăturată! 🙂
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: