Simulare I pentru Evaluarea Națională (Testul de antrenament nr.22) 28.10.2023

testul 22 de antrenament 28 octombrie 2023 vox valachorum

Simulare I pentru Evaluarea Națională 2023-2024

 

În cadrul acestui articol, vom posta testul de antrenament numărul 22 pentru Evaluarea Națională publicat în data de 28 octombrie 2023 [marca Vox Valachorum]. Acest subiect a fost dat ca simulare elevilor înscriși la Cursul pentru Evaluarea Națională. Notele vor fi comunicate confidențial prin intermediul e-mailului. Testul de antrenament este conceput de pagina Vox Valachorum și are rolul de a servi drept material auxiliar elevilor de clasa a VIII-a. Prezentul test a fost conceput în conformitate cu programa pentru examen, urmărind  să vină în ajutorul elevilor și al profesorilor de limba și literatura română. Obiectivul nostru este de a posta săptămânal astfel de materiale pentru a putea oferi suport urmăritorilor noștri.

 


sigla titlu Vox Valachorum

Orice observație sau completare poate fi făcută utilizând mijloacele media de contact [Facebook, Instagram, YouTube, e-mail etc.]. Apreciem feedbackul dumneavoastră și doar cu ajutorul acestuia putem progresa! Testul poate fi descărcat în format pdf. și listat ulterior pentru a fi lucrat acasă sau la clasă. 

 

Testul de antrenament nr. 22 (simulare I)

Descarcă: Test de antrenament nr. 22

 

Sperăm ca materialele noastre să vă fie de un real folos și să vă ajute în pregătirea pentru examene. Pe site-ul nostru găsiți multe alte materiale utile, precum: articole care acoperă diverse aspecte teoretice utile pentru Evaluare și Bacalaureat, teste grilă menite să te ajute în aprofundarea materiei, materiale video cu lecții explicative, teste de antrenament eliberate de Ministerul Educației și, de asemenea, rezolvări propuse pentru acestea, informații ve vizează sistemul educațional românesc, știri din sfera educației etc..

 

Texte suport folosite:

Textul 1

 

Un lup odată au intrat,

De frică, nu de voie bună,

Scăpând viaţa, la un sat.

El se gonea din urmă

De către vânători cu puşte înarmaţi

Şi câini întărâtaţi;

Iar un aşa alai să nu dea Dumnezeu

Nici la vrăjmaşul meu.

În deznădăjduire,

Sărmanul lup căta oriunde mântuire

Şi, întâlnind pe un motan,

Prieten de mai an,

Îi zice: „Frăţioare!

Tu nu ştii undeva aici a mea scăpare?”

– Ba ştiu – răspunse el – aleargă la Trifan,

Că este foarte blând şi milostiv ţăran.

– Oh! nu pot, către dâns’ sunt tare vinovat,

Căci astă-iarnă lui viţica i-am mâncat.

– Apoi dă fuga la Arvinte,

El este un ţăran şi vrednic şi cuminte.

– Cu dânsul iarăşi sunt smintit,

Pentru c-adeseori lui oi am spârcuit.

– Aşadar ce să faci? La vornicul bătrân

Aleargă, că e bun şi primitor român.

– Nici la acesta n-am obraz,

Lui an cu nişte miei i-am fost făcut necaz.

– Apoi dar, cumătre, nu-i bine.

 

Şi ce nădejde ai aice pentru tine,

Când tu cu toţii eşti stricat

Şi numai singur vinovat:

Culege dar ce-ai semănat!

 

 

Alecu Donici, Lupu și motanul

 

Un mit dacic străvechi şi povestea sfântului creştin Andrei se regăsesc curios, împreună, într-una dintre cele mai frumoase legende. Se spune că, atunci când a ajuns în Dobrogea noastră, apostolul s-ar fi rătăcit prin pustie, într-o noapte cu vreme tare rea, de mare furtună. Atunci a apărut însă o haită de lupi, care nu l-au atacat pe creştin, ci mai mult, l-au ajutat. Şeful haitei, un lup uriaş, alb cu totul, l-a condus pe sfânt până la peştera care astăzi îi poartă numele şi unde se spune că „Întâiul Chemat” a propovăduit credinţa în Hristos printre geţii din vecinătate. Aspectele aşa-zis păgâne (pentru unii) nu trebuie să ne mire, pentru că în multe locuri din ţară, sfântului Andrei i se mai spune şi Apostolul Lupilor, existând credinţa populară că a fost un cioban de a cărui turmă nu se lega nicio fiară. Poate pentru că ştim bine legătura dintre daci şi simbolul draco (dracon) – stindardul cap de lup, putem traduce acest mit ca fiind cel al lui Andrei, “apostolul dacilor lupi”. Aici intervine şi partea stranie a poveştii. Din munţii Orăştiei ne vine o legendă dacică superbă, cea a sihastrului Leandru. Preot al lui Zamolxis (Zamolxe, Zalmoxis), Leandru cel cu părul lung şi cu totul alb, trăia în bună înţelegere cu lupii din munţi.

Marele Zeu l-a preschimbat într-un lup alb uriaş. Leandru  a unit toţi lupii Daciei într-o singură armată şi atunci când Sarmizegetusa lui Decebal a fost atacată de romani, oastea de fiare i-a sărit în ajutor, luptând alături de oamenii locului, împotriva cotropitorilor. Nici chiar lupii nu au putut însă salva Marea Cetate de la distrugere. Leandru şi ceilalţi lupi ce au supravieţuit au părăsit tărâmul Daciei, ajungând pe pământul getic, unde l-ar fi putut întâlni pe Sfântul Andrei. Mulţi ne vor aminti cu sarcasm că Sarmizegetusa a fost distrusă în anul 106, când Sfântul Andrei trecuse de mult în lumea celor drepţi. Domnilor, este doar o poveste, dar una pe care românii o spun de aproape două milenii, combinând credinţele populare pre-creştine cu cele ale Bisericii. Este un mit pe care avem datoria să îl preţuim (nu să îl disecăm şi blamăm) şi să îl ducem mai departe…

 

 

 

Legenda Marelui Lup Alb şi a Sfântului Andrei, povestilemariinegre.ro

 

 

Descarcă materialul .pdf „Testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Testul de antrenament nr.12: Evaluarea Naționala 06.05.2023

Construcțiile concesive: la nivelul propoziției și la nivelul frazei

Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă recunoașterea publică a calităților individuale este sau nu importantă

Testul de antrenament nr.11: Evaluarea Naționala 27.04.2023

Testul de antrenament nr.14: Evaluarea Naționala 1.06.2023

Baremul pentru testul de antrenament numărul 14 pentru Evaluarea Națională (1 iunie 2023) [marca Vox Valachorum]

 

*imagine reprezentativă generată cu AI

Simulare I pentru Evaluarea Națională (Testul de antrenament nr.22) 28.10.2023

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat