„Sorei” sau „surorii”? Cum ne exprimăm corect?

sorei sau surorii vox valachorum

Pentru unii dintre dumneavoastră va părea banal răspunsul, însă vă informez, încă de la început, că ambele forme au utilitatea lor. Niciuna nu este, de fapt, greșită. Haideți să parcurgem acest articol și să aflăm când putem utiliza „sorei” și/sau „surorii”!

Ei bine, dacă aruncăm o privire în lucrarea normativă de referință, vom afla că avem de a face cu un caz de omonimie parțială (în cazul nostru un substantiv cu forme diferite de genitiv și, prin urmare, de plural). Iată ce ne spune Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021):

 

DOOM3

so1 (grad de rudenie; călugăriță) s. f.g.-d. art. surorii, voc. soro/soră; pl. surori (Dragă soro/soră! Soră, de când ești la mănăstirea asta?)

!so2 (infirmieră) s. f.g.-d. art. sorei/surorii, voc. soră; pl. sore/surori (Dacă ai nevoie de un antinevralgic, cere-i soreil; Soră, mă doare capul!; surori medicale)

 

 

 

Substantivul „soră” poate fi utilizat cu ambele sensuri. O paradigmă mai bogată ne oferă Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

SORĂ, surori, s. f. 1. Persoană de sex feminin considerată în raport cu copiii acelorași părinți sau ai aceluiași tată ori aceleiași mame. ◊ Soră bună = soră care are amândoi părinții comuni cu ai fraților săi. (Reg.Soră de scoarță = fiica din altă căsătorie a unuia dintre soții recăsătoriți, considerată în raport cu copilul sau cu copiii celuilalt soț. Soră de lapte = fată care a supt o dată cu alt copil de la aceeași femeie, considerată în raport cu acel copil. ◊ Loc. adj. Soră cu moartea = grozav, zdravăn, foarte mare. ◊ Compuse: sora-soarelui = floarea-soarelui; sor-cu-frate = numele a două plante erbacee cu frunze ovale, cu flori galbene-aurii sau albastre-violete, cu fructul o capsulă (Melampyrum). 2. (Fam.; la voc.) Termen cu care cineva se adresează unei fete sau unei femei în semn de intimitate, de prietenie sau de dragoste; dragă. 3. Fig. Tovarășă, prietenă. ♦ Țară, limbă etc. de aceeași origine cu alta, cu afinități și trăsături comune. 4. Cel mai mic grad în ierarhia călugărească în mănăstirile de femei; femeie care are acest grad. 5. Infirmieră. [Var.: (pop.suroră, sor s. f.] – Lat. soror, -oris.

 

Forma „surorii” poate fi utilizată pentru ambele situații, însă varianta „sorei” funcționează exclusiv cu sensul de „infirmieră”. Concludem că ambele forme sunt corecte, însă trebuie utilizate în contexte potrivite.

 

În concluzie,

Corect: sorei („infirmierei”), surorii („infirmierei” / „persoanei de sex feminin considerată în raport cu copiii acelorași părinți / ai aceluiași tată / ai aceleiași mame”)

 

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)

„Recunoștiință” sau „recunoștință”? Care e forma corectă?

„Elice” sau „elici”? Care este pluralul corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

Selectează enunțul corect! (Exercițiul 8 de la Evaluarea Națională): 50 de întrebări

„Sorei” sau „surorii”? Cum ne exprimăm corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat