Încercăm să ținem pasul! Tocmai de aceea, ne interesează, în primul rând, greșelile frecvente întâlnite în această limbă. Aceste greșeli pot fi generate de diverși factori și nu întotdeauna există explicații pertinente pentru apariția lor. Azi vorbim despre „piscină” și „pișcină”.
Latinescul „piscis” a dat în română „pește”. Forma „piscină” derivă de la acest „piscis”, iar limba română l-a preluat din franceză (piscine). Varianta cu „ș” nu s-ar putea justifica din această perspectivă. Apariția ei se datorează, cel mai probabil, minimului efort. În pronunție, combinația [s] + [ci] este mai dificilă, necesitând un efort mai mare. Așa s-a născut „pișcină” – o formă greșită, pe care trebuie să o evităm.
Singura formă corectă, conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Mofologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021) este cea cu „s”:
piscină s. f., g.-d. art. piscinei; pl. piscine
Acum vom revedea și o definiție a cuvântului discutat. Întrucât intrările din Dicționarul Explicativ al Limbii Române sunt rudimentare, vom apela la Micul Dicționar Academic (2010):
piscină sf [At: BARCIANU / Pl: ~ne / E: fr piscine, lat piscina] 1 Bazin cu apă amenajat pentru creșterea unor specii de pești, în scop decorativ, într-o grădină, într-un parc etc., sau în scop productiv, într-o întreprindere. 2 Bazin de înot. 3 (Pex) Complex sportiv în care se află un bazin de înot.
Prin urmare,
Corect: piscină
Greșit: pișcină
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
Construcțiile concesive: la nivelul propoziției și la nivelul frazei
Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)
Testul de antrenament nr.11: Evaluarea Naționala 27.04.2023
Testul de antrenament nr.14: Evaluarea Naționala 1.06.2023
Baremul pentru testul de antrenament numărul 14 pentru Evaluarea Națională (1 iunie 2023) [marca Vox Valachorum]
„Dihanii” sau „dihănii”? Care este pluralul corect?
„Recunoștiință” sau „recunoștință”? Care e forma corectă?