Vorbim astăzi despre un verb mai degrabă specific stilului de zi cu zi (colocvial). Îl auzim, cel puțin unii dintre noi, destul de des, tocmai de aceea i-am dedicat astăzi un articol în sine. Cum vom scrie corect: „îmbâcsit” sau „îmbâxit”?
Înainte de a merge mai departe, trebuie să stabilim un lucru important: înaintea lui „p” și „b” vom pune „m”, și nu „n”. cuvântul nostru va începe, așadar, cu „îmb-”, nu cu „înb-”.
Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021), varianta corectă este „îmbâcsit”. De regulă, atunci când avem consoanele „c” și „s” una după alta, folosim litera „x”. De data aceasta, însă, nu vom face acest lucru:
îmbâcsi (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. îmbâcsesc, 3 sg. îmbâcsește, imperf. 1 îmbâcseam; conj. prez. 1 sg. să îmbâcsesc, 3 să îmbâcsească
Iată și o definiție pentru verbul nostru, așa cum reiese ea din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
ÎMBÂCSI, îmbâcsesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. A (se) umple, a (se) înțesa de praf, de murdărie sau de miasme. ♦ Refl. (Despre aer) A deveni înăbușitor. 2. Tranz. (Reg.) A umple ceva, îndesând sau înghesuind. – În + bâcsi (reg. „a umple, a ticsi, a îndesa”, et. nec.).
Prin urmare,
Corect: îmbâcsi
Greșit: îmbâxi / înbâxi / înbâcsi
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Sorei” sau „surorii”? Cum ne exprimăm corect?
„Bări” sau „bare”? Care este pluralul corect?
„Decât” sau „de cât”? Cum le folosim corect?
„Aș fii” sau „aș fi”? Cum e corect?
„Scrieți” sau „scrie-ți”? Care este forma corectă?