Despre relația dintre titlu și conținut vom discuta acum. În cele ce urmează, vom propune un model de rezolvare (un șablon) care să ne ajute să redactăm compunerile care au ca cerință abordarea semnificațiilor titlului într-o operă lirică. Desigur că posibilitățile de rezolvare pot varia, iar acest model nu se pretinde a fi unică modalitate de abordare; considerăm totuși util un astfel de șablon, care are grijă să satisfacă riguros cerințele examenului național. Mulțumiri domnului Cristea care a venit cu această propunere!relatia relatia
Fiind un element paratextual care introduce tema operei literare, titlul îi creează cititorului un orizont de așteptare, anticipând astfel mesajul textului literar.
Consider că între titlul poeziei… de… și mesajul acesteia se conturează o legătură profundă.
După cum reiese și din titlu, tema acestei poezii este…, fiind prezentată imaginea …
În primul rând, titlul este analitic/sintetic, la nivel morfologic fiind format din….(din ce părți de vorbire este format titul; de obicei, este format dintr-un substantiv sau constă într-un grup nominal (substantiv și determinanții acestuia în relație de subordonare sau de coordonar); trebuie precizat numărul substantivului, precum și dacă are sau nu articol). Dacă titlul conține un verb, se precizează modul/timpul acestuia și semnificația (ex. Modul imperativ indică un îndemn, o chemare etc./ Modul conjunctiv indică o speranță, o dorință etc.) (practic, o analiză morfologică a acestuia). Trebuie menționat și dacă titlul are valoare denotativă (sens propriu) sau conotativă (metaforică)
La nivel stilistic, titlul poate conține o figură de stil sau o imagine artistică (vizuală, olfactivă auditivă etc. ) De asemenea, titlul poate conține indici spațiali sau temporali (ex.)
Totodată, relația dintre titlul și mesajul textului este subliniată prin reluarea titlului în primul vers al poeziei (acest lucru este valabil, în general, în cazul poeziilor al căror titlu constă într-o expresie).
- titlul este reluat de mai multe ori în cadrul poeziei (mai ales atunci când constă într-un singur cuvânt) devenind astfel un laitmotiv.
- corespondența dintre titlu si mesajul poeziei este accentuată de prezența în text a unor termeni aparținând aceluiași câmp lexical din care face parte titlul (ex. Titlul unei poezii este ,,Vara’’, iar în interiorul textului regăsim termeni ce aparțin acestui câmp semantic, cum ar fi ,,soare’’, ,,căldură’’, ,,arșiță’’ etc.).
În al doilea rând, la nivelul mesajului poetic, titlul se află în strânsă legătură cu ideea centrală a operei literare. Imaginarul poetic prelungește semnificațiile titlului prin figurile de stil și imaginile artistice regăsite în text. Astfel, …
Se parcurge o analiză a strofelor (precizând figurile de stil cele mai relevante, imaginile artistice reprezentative), reliefând relația dintre titlu și mesajul prezentat de autor.
În concluzie, titlul X se află în deplină concordanță cu mesajul textului, fiind un prag simbolic în constituirea semnificațiilor acestuia și ajutând la receptarea adecvată a operei literare.
relatia
Link către canalul nostru de YouTube:
Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!
Vezi și: