Poate v-ați întrebat asta la un moment dat… Vorbim astăzi despre substantivul „elice”, mai precis, despre pluralul său. Cum este corect să spunem / scriem: două „elice” sau două „elici”?
Pentru început, vom revedea definiția acestui substantiv, așa cum reiese ea din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
1. Organ de mașină (având forma unor aripi sau a unor lopeți fixate pe un ax rotativ) care servește la punerea în mișcare a unui avion, a unei nave etc. 2. Linie curbă care taie sub un unghi constant generatoarele unui cilindru sau ale unui con. – Din fr. hélice, lat. helix, -icis.
Desigur că elicea a ajuns să aibă o utilizare mai largă, fiind utilizată, spre exemplu, în confecționarea jucăriilor, a ventilatoarelor sau chiar a șepcilor pentru copii. Să vedem acum ce spune Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021):
elice s. f., art. elicea, g.-d. art. elicei; pl. elice, art. elicele
Pluralul lui „elice” este, așadar tot „elice”. Avem de a face cu un caz de omonimie gramaticală (identitate între forma de singular și cea de plural); contextul ne va ajuta să stabilim corect numărul acestui substantiv. Forma „elici” este, prin urmare eronată – neconformă cu limba standard, fapt pentru care trebuie evitată.
În consecință:
Corect: sg. elice, pl. elice
Greșit: pl. elici
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
Testul de antrenament nr.12: Evaluarea Naționala 06.05.2023
Construcțiile concesive: la nivelul propoziției și la nivelul frazei
Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)
Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă recunoașterea publică a calităților individuale este sau nu importantă
Testul de antrenament nr.11: Evaluarea Naționala 27.04.2023
Testul de antrenament nr.14: Evaluarea Naționala 1.06.2023
Baremul pentru testul de antrenament numărul 14 pentru Evaluarea Națională (1 iunie 2023) [marca Vox Valachorum]
„Dihanii” sau „dihănii”? Care este pluralul corect?
„Recunoștiință” sau „recunoștință”? Care e forma corectă?