Despre „ca”: prepoziție sau conjuncție?

ca prepozitie si conjunctie vox valachorum

Astăzi vorbim despre cuvântul „ca”! Ce este „ca”: prepoziție sau conjuncție?

 

Scopul articolului de astăzi este de a lămuri, odată pentru totdeauna, care sunt valorile acestui cuvânt. Îi spunem deocamdată cuvânt (și atât), pentru că vrem să stabilim unde îl încadrăm, din punct de vedere morfologic. Mulți elevi îl consideră pe acest „ca” și prepoziție, și conjuncție. Vom lua pe rând aceste situații, vom exemplifica, iar la final, sperăm noi, totul va fi limpede pentru tine!

 

Prepoziția „ca”

 

Vom începe discuția despre situațiile în care elementul „ca” funcționează ca prepoziție. Este vorba despre o prepoziție simplă care, în fața substantivului, a pronumelui ori a numeralului impune cazul acuzativ. De regulă, funcțiile sintactice ale acestora sunt: nume predicativ (dacă verbul este copulativ) și circumstanțial de mod (dacă verbul este predicativ). Sensurile pe care le poate avea această prepoziție sunt „precum” / „la fel ca” (pentru compararea a două elemente sau în comparativul de egalitate la adjective / adverbe) sau „decât” (pentru comparativul de inegalitate).

Ești ca mătușa ta. (nume predicativ, cazul acuzativ, substantiv comun)

Te comporți ca acela pe care l-am întâlnit ieri. (circumstanțial de mod, cazul acuzativ, pronume demonstrativ de depărtare)

Alergi ca al doilea. (circumstanțial de mod, cazul acuzativ, numeral ordinal cu valoare pronominală)

Ești mai priceput ca Dan la fotbal (mai priceput „decât” Dan) (circumstanțial de mod, cazul acuzativ, substantiv propriu)

 

 

Cu valoare de prepoziție, termenul „ca” poate fi utilizat și cu sensul „în calitate de”. Atenție! A nu se utiliza „ca și” pentru evitarea cacofoniilor!

 

Ca profesor, consider că acest elev poate face performanță.

Ca medic, nu vă recomand acest medicament.

 

Construcția „ca și” se utilizează doar în următoarele situații:

  • cu comparativul de egalitate: El este la fel de priceput ca și tine. / Ești tot așa de tânăr ca și colegul tău.
  • în locuțiuni conjuncționale cu sens modal (ca și cum, ca și când): Te comporți / ca și cum nu ai ști nimic despre asta. / Vii la noi ca și când am cunoaște situația!

 

 

Poate fi „ca” o conjuncție?

 

Doar „că” este o conjuncție independentă. Adesea se face această greșeală. Să nu îl confundăm pe „ca” cu „că”. Cuvântul „că” este conjuncție subordonatoare universală / necircumstanțială. Acest „că” poate intra în combinații pentru a forma și alte locuțiuni ( doar că, numai că – locuțiuni conjuncționale coordonatoare adversative, cum că – locuțiune conjuncțională subordonatoare, cu toate că – locuțiune conjuncțională subordonatoare etc., etc.). Concluzia este că acest „că” (singur) este întotdeauna conjuncție.

 

Știu / te-ai supărat.

Am auzit / m-ai căutat.

 

 

Conjuncția „ca să” / „ca…să”

 

Avem și aceste situații! Merită să le discutăm și să exemplificăm. Așadar, „ca” poate funcționa ca jonctiv în frază doar împreună cu perechea sa „să”. Avem două situații:

  1. atunci când între cele două se  intercalează și alte elemente (acest jonctiv poate introduce mai multe tipuri de propoziție)

 

Propunerea /ca ea ne reprezinte / mi se pare bună! (atributivă)

Aș vrea / ca acest concurs se desfășoare în weekend/. (completivă directă)

M-aș bucura / ca Mihai fie aici!/ (completivă prepozițională)

 

2. atunci când între cele două nu se intercalează alte elemente ( structura „ca să” introduce circumstanțiala de scop)

 

I-a cântat /ca să îl facă fericit.

Ca să te vindeci, ia-ți medicamentele!

 

Sper că ți-au fost de folos aceste informații. Ca să tragem câteva concluzii: „ca” (independent) poate fi prepoziție cu diverse sensuri („precum”, „asemenea”, „în calitate de”); construcția „ca și” se utilizează fie cu comparativul de egalitate, fi ca element formant într-o locuțiune conjuncțională de modalitate (ca și cum / ca și când); „că” este întotdeauna conjuncție (sau poate intra în locuțiuni conjuncționale alături de alte elemente), ca (…) să este mereu cojuncție (dar aici trebuie să ținem cont de modul corect în care se întrebuințează); 

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Testul de antrenament nr.12: Evaluarea Naționala 06.05.2023

Construcțiile concesive: la nivelul propoziției și la nivelul frazei

Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)

Analiza frazei (explicații utile pentru Evaluarea Națională)

 

Despre „ca”: prepoziție sau conjuncție?
Derulează în sus
error: Conținut protejat