Astăzi vorbim despre haine! Una dintre piesele vestimentare din viața noastră de zi cu zi alege să trezească anumite constroverse cu privire la forma de plural. Care va fi, oare, pluralul corect pentru cămașă: „cămeși” sau „cămăși”?
Forme precum „cămeșă”, „chimeșe” sau „chimeașă” ne pot induce în eroare. Acestea reprezintă variante regionale și / sau arhaice pentru substantivul „cămașă”. Cu toate acestea, doar forma „cămașă” este considerată a fi conformă cu limba standard actuală.
Iată ce regăsim în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021):
cămașă s. f., art. cămașa, g.-d. art. cămășii; pl. cămăși
Concluzia este, așadar, că doar forma „cămașă”, cu pluralul „cămăși” este acceptată de limba actuală.
Mai jos putem vedea și o definiție a substantivului nostru, așa cum reiese ea din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
CĂMAȘĂ, cămăși, s. f. 1. Îmbrăcăminte (de pânză, mătase etc.) care se poartă pe piele, acoperind partea superioară a corpului. ◊ ~de noapte = îmbrăcăminte de pânză, de mătase etc. (lungă), care se poartă ca veșmânt pentru dormit. ~ de forță = cămașă specială confecționată din pânză rezistentă, prevăzută cu cordoane, cu care se imobilizează temporar nebunii furioși, împiedicându-i să comită acțiuni violente, iresponsabile. ◊ Expr. A rămâne în ~= a rămâne sărac, a pierde tot. A nu avea nici ~ pe el = a fi foarte sărac. A lăsa (pe cineva) în ~ sau a-i lua (cuiva) și ~ de pe el = a-i lua (cuiva) tot ce are, a-l lăsa sărac. Își dă și ~ de pe el, se spune despre un om exagerat de milos și de darnic. A nu-l mai încăpea ~ = a fi înfumurat; a-i merge cuiva foarte bine. A nu avea (sau a nu ști) pe unde să scoți ~ = a fi în mare încurcătură, a nu ști cum să scapi. Arde ~ pe cineva = este în mare zor; are mare nevoie de ceva. 2. Membrană, înveliș (subțire), căptușeală care îmbracă diferite obiecte, piese etc. ♦ (Pop.) Placentă (1). ♦ Îmbrăcăminte interioară a unui obiect, de obicei cilindric. 3. Compus: cămașa-broaștei = algă verde de apă dulce de forma unei rețele, alcătuită din celule lungi, cilindrice (Hydrodictyon reticulatum). [Var.: cămeșă s. f.] – Lat. camisia.
Observăm că substantivul nostru cunoaște o actualizare destul de amplă, intrând în formarea unor expresii tipice românești. Totodată dispune și de câteva sensuri secundare; vorbim despre un substantiv moștenit din latină (lat. camisia) care a evoluat și s-a extins semantic în timp.
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre! 
Alte sugestii pentru tine:
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Derivarea: definiție, clasificări, dificultăți + fișă de lucru PDF
Construcțiile morfosintactice: cerință la Evaluarea Națională
Testele de antrenament pentru Evaluarea Națională (2022 – 2025)
„Colți” sau „colțuri”? Cum este corect?
„Aș fii” sau „aș fi”? Cum e corect?
„Veni” sau „venii”? Care e forma corectă?