În cadrul acestui articol, vom discuta un fapt simplu de limbă: forma corectă de plural a substantivului „bară”. Care dintre variante este corectă: „bare” sau „bări”? Haideți să aflăm împreună!
Motivul pentru care un astfel de articol își găsește rostul este tocmai frecvența în utilizare a ambelor forme. Ei bine, întrucât vrem să aducem puțină lumină în rândul utilizatorilor de limbă română, am decis să verificăm în dicționare, pentru a putea veni cu o concluzie.
Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021), singura variantă corectă și acceptată este cea cu „e”, și anume „bare”
bară s. f., g.-d. art. barei; pl. bare
Prin urmare, utilizarea formei „bări” constituie o abatere de la normă, fapt pentru care această formă trebuie, de acum înainte, evitată. Haideți să vedem și o definiție a substantivului nostru, așa cum reiese ea din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
BARĂ, bare, s. f. 1. Bucată lungă de lemn sau de metal cu întrebuințări în construcție, în tehnică. 2. Stâlp de poartă la unele jocuri sportive. ◊ Bară (fixă) = aparat de gimnastică format dintr-o vergea groasă de metal montată între doi stâlpi. 3. Loc pe care îl ocupă avocații într-o sală de judecată în timpul pledoariei. 4. Linie verticală sau orizontală care separă părțile dintr-un text. ♦ (Muz.) Linie verticală care separă măsurile pe portativ. 5. Prag de nisip situat sub apă, de obicei la gura unui fluviu. 6. Val de mare care urcă odată cu fluxul de la gura unui fluviu spre amonte. – Din fr. barre.
În concluzie:
Corect: bare
Greșit: bări
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine: