Bine-ai (re-)venit pe pagina noastră de limba și literatura română! Ne bucurăm să te avem și azi printre noi! Hai să ne jucăm ceva interesant: este vorba despre adjectivul pronominal de întărire. Acest adjectiv pronominal provine din pronumele cu același nume – nu mai este uzual astăzi. Rolul unui astfel de adjectiv pronominal de întărire este acela de a întări (de a sublinia). de a scoate în evidență persoana la care se face referire.
Atenție! Adjectivul pronominal de întărire are forme diferite pentru toate cele trei persoane și, de asemenea, are și categoria gramaticală a genului și a numărului. La persoanele I și a II-a, genul se stabilește cu ajutorul contextului. La persoana a III-a, dacă avem pronume personal, lucrurile se simplifică puțin.
Hai să vedem cât de bine te descurci cu aceste forme: însumi, însămi, însemi, însuți, însăți, înseți, însuși, însăși, înseși, înșine, însene, înșivă, însevă, înseși, însele. Sunt destul de multe, nu? O să discutăm despre ele și într-un articol viitor pe Vox Valachorum, desigur. Rezolvă cele 10 cerințe și obține un scor cât mai mare! Mult succes!
Cum ți s-a părut testul despre adjectivul pronominal de întărire? Ți-a plăcut? Nu uita că îți poți înregistra numele în “Clasament” – pentru a le arăta și celorlalți ce scor a obținut. Te așteptăm cu opinia ta pe pagina noastră de Facebook!
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: