Momentele subiectului

Momentele subiectului

Dacă aveți întrebări legate de momentele subiectului acest articol vă poate ajuta în acest sens. Vă sunt puse la dispoziție delimitările lor, alături de explicații și un text suport pentru exemplificare.

Momentele subiectului reprezintă etapele realizării unui text literar în vederea plasării cititorului în subiectul acțiunii. Ele au o intesitate gradată care favorizează captarea atenției și întreținerea suspansului. Se identifică cinci astfel de momente ale subiectului într-o operă literară și anume: expozițiunea, intriga, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul.

1. Expozițiunea – partea introductivă (situația inițială) în care sunt expuse coordonatele spațiale (spațiul) și cele temporale (timpul), alături de unele personaje care inițiază acțiunea.

2. Intriga – se prezintă un moment/fapt care iscă un conflict de diferită natură și determină desfășurarea acțiunii; aici se poate discuta despre o cauză a acțiunii care urmează a fi derulată.

3. Desfășurarea acțiunii – partea cea mai vastă ca întindere care integrează fapte și întâmplări generate din intrigă și prezentate în ordine cronologică. Se prezintă întâmplările care vor conduce mai apoi spre o tensiune epică.

4. Punctul culminant – partea de maximă intensitate, încordare în desfășurarea evenimentelor, bazat de cele mai multe ori pe o situație dificilă și lupta (reușita) în rezolvarea ei.

5. Deznodământul – situația finală care marchează sfârșitul acțiunii, al evenimentelor, cea care vine în încheierea celei inițiale.

 

Pentru a înțelege mai bine ce presupun aceste momente ale subiectului, le vom aplica pe un text probabil cunoscut și anume Baltagul de Mihail Sadoveanu.

În expozițiune se prezină satul Măgura Tarcăului și schița portretului fizic al Vitoriei Lipan, care este surprinsă torcând pe prispă și gândindu-se la întârzierea soțului, plecat la Dorna să cumpere oi.

Intriga cuprinde frământările ei legate de întârzierea soțului, dar și hotărârea de a pleca în căutarea lui. Aici se adaugă acțiunile interprinse înainte de plecarea la drum (ține post, se roagă, își duce fiica la mănăstire).

Partea a doua conține desfășurarea acțiunii și relevă drumul parcurs de Vitoria și fiul ei, Gheorghiță. Ei reconstruiesc traseul, făcând o serie de popasuri, întrebând mereu de soțul ei. Cu ajutorul câinelui Lupu descoperă într-o râpă osemintele lui Lipan. Va urma ancheta poliției, înmormântarea, parastasul și pedepsirea ucigașului.

Punctul culimnant este momentul în care personajul feminin reconstituie cu fidelitate scena crimei, surprinzându-i chiar și pe ucigași: Ilie Cuțui și Calistat Bogza. Primul își recunoaște vine, însă al doilea devine agresiv. Este lovit de Gheorghiță cu baltagul lui Nechifor și sfâșiat de câinele Lupu, făcându-se astfel dreptate.

Deznodământul îl surprinde pe Bogza care-i cere iertare Vitoriei, recunoscându-și vina.

Este necesar să țineți cont că această ordine ale momentelor subiectului, care rămâne una generală, dar prin excepție operele pot să o răstoarne sau chiar să fie eliminate unele dintre ele. Așa că trebuie să le avem în vedere și să fim capabili să le identificăm într-un text în funcție de caracteristicile lor.

 

Momentele subiectului

momentele subiectului, momentele subiectului, momentele subiectului

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul liric: mesajul textului literar. Cum rezolvăm o astfel de cerință?

Momentele subiectului

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat