Despre „Adidas” și „adidas”

Despre „Adidas” și „adidas”

Scopul nostru nu este acela de a face reclamă, ci de a învăța câte ceva din lucrurile aparent simple de care ne lovim în fiecare zi ochii. Pentru astăzi vă propun să analizăm puțin proveninența cuvântului „adidas”.

Știați că adidasul, încălțămintea sportivă, provine de la numele propriu Adi Dassler? Datorită mărcii de bună calitate, Adidas, românii îl transformă într-un substantiv comun, masculin foarte des întâlnit în ziua de astăzi. La plural vom spune adidași, după cum aflăm și din DEX,

ADÍDAS®, adidași, s. m. Tip de încălțăminte comodă de sport. – Din n. pr. Adi Das(ler).

Să intrăm succint și în istoria atât de cunoscută a celebrilor pantofi. Se spune că în Germania este sursa primelor fabricații, acolo unde frații Adolf și Rudolf Dassler s-au ocupat de confecționarea lor. Mai târziu, în anii  ’40  cei doi și-au înființat companii diferite. Adidas era cea a lui Adolf Dassler, de unde îi provine și numele(Adi+Das), iar Puma fiind a celui de-al doilea. De aici putem observa că o treabă bine făcută are puterea de a schimba un substantiv propriu într-unul comun și nu invers.  În Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române ne este prezentată foarte clar această distincție între pantofi și firma acestora.

*adídas (pantof) s. m.pl. adídași

Adidas (firmă, marcă) s. propriu

Chiar dacă ni se pare puțin bizară legătura aceasta, ea se întâmplă și în cazul unor alte produse, astfel putem spune Mi-am luat o pereche de adidași de la  Adidas.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”?

Despre „Adidas” și „adidas”

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat