Genul dramatic

genul dramatic, comedia

Genul dramatic cuprinde totalitatea operelor literare scrise cu scopul de a fi jucate pe scena unui teatru. Acesta este și motivul pentru care aceste opere presupun un spațiu și un timp limitat, existând un conflict dramatic, riguros construit, în care sunt antrenate personajele.

Speciile genului dramatic sunt:

  1. comedia
  2. drama
  3. tragedia

În literatura română, printre scriitorii de opere aparținând genului dramatic (ei se numesc dramaturgi) se numără: Ion Luca Caragiale, Marin Sorescu, Mihail Sebastian, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Lucian Blaga, Eugen Ionescu, Vasile Alecsandri etc..

Trăsături:

  • Operele dramatice păstrează o anumită structură: sunt împărțite pe acte și scene (uneori pot apărea și cu denumirea de tablouri)
  • Replicile sunt precedate de numele personajelor (de exemplu: “TIPĂTESCU: Unul… unul care suge sângele poporului… Eu sug sângele poporului!…” – “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale)
  • Sunt prezente indicațiile scenice (numite și didascalii): de regulă, puse între paranteze, acestea fac referire la decor, la mișcarea personajelor, atitudine, gestică, mimică, tonalitatea vocii etc. (de exemplu: “TIPĂTESCU (terminând de citit o frază din jurnal) : …Rușine pentru orașul nostru să tremure în fața unui om!.. – idem)
  • Modul de expunere predominant este dialogul (uneori monologul) care dinamizează acțiunea și marchează numeroase valori expresive: atitudini, sentimente, ezitări ale personajelor
  • Este prezent conflictul dramatic: un element esențial, care conduce la dezvoltarea subiectului și a relațiilor dintre personaje. În funcție de specia abordată, acesta se poate aplana (precum în comedie), poate duce la moartea eroului (în tragedie sau în unele drame)

Acum rezolvă acest quiz despre genul dramatic și încearcă să obții 10/10. Mult succes!

Genul dramatic

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) 🙂!

Vezi și:

Fabula

Genul dramatic

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat