„Filosofie” sau „filozofie”? Cu „s” sau cu „z”?

filosofie sau filozofie

Termenul „filosofie” provine din limba greacă și este tradus ca dragoste de înțelepciune. Aceasta este forma adoptată de filosofi, care susține semnificația etimologică a cuvântului. Lingviștii însă, preferă varianta „filozofie”, datorită evoluției limbii în timp. Acest argument aduce forma cu „z” și în limba română.

Consultând DEX-ul, observăm că ambele variante sunt considerate a fi corecte. Astfel că, ne este oferită libertatea de a alege cum dorim să îl utilizăm.

Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009)

FILOSOFÍE, filosofii, s. f. 1. Știință constituită dintr-un ansamblu închegat de noțiuni și idei, care interpretează și reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale; concepție generală despre lume și viață. 2. Totalitatea concepțiilor și a principiilor metodologice care stau la baza unei discipline sau a unei științe. 3. (Rar) Atitudine (înțeleaptă) față de întâmplările vieții; mod specific de a privi problemele vieții. 4. (Fam.) Lucru greu de făcut, problemă greu de rezolvat. [Var.filozofíe s. f.] – Din ngr. philosophia, fr. philosophie.

 

Pentru că dicționarul explicativ notează drept variantă forma care îl conține pe z în locul lui s, să apelăm și la dicționarele morfologice pentru a elucida cazul.

 

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2005)

!filosofie/filozofie s. f.art. filosofia/filozofia, g.-d. art. filosofiei/filozofiei; pl. filosofii/filozofii, art. filosofiile/ filozofiile

 

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2021)

!filozofie/ (livr.filosofie s. f.art. filozofia/filosofiag.-d. art. filozofiei/filosofieipl. filozofii/filosofiiart. filozofiile/filosofiile (desp. fi-i-)DOOM3

 

Pe prima poziție rămâne varianta care îl conține pe z, însă forma livrescă rămâne cea de-a doua, indiferent de articulare sau de formele de plural. O serie de cuvinte derivate care întâlnesc aceleași dificultăți sunt: a fiosofa, a filozofa, filozof, filosofic, filozofic, filosofare, filozofare etc.

 

În concluzie:

Corect: filosofie, filozofie

 

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

 

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Perfect simplu sau mai-mult-ca-perfect? Alege forma corectă!

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Cireși” sau „cireșe”?

 

 

„Filosofie” sau „filozofie”? Cu „s” sau cu „z”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat