Despre „OK” în limba română

Despre „OK” în limba română

De câte ori pe zi auziți rostindu-se OK? Nu-ți ajung degetele de la mâini pentru a număra? Haideți să aflăm mai multe despre originea și legenda abrevierii acestui termen.

Okey este un americanism colocvial extrem de răspândit în toate limbile, bineînțeles că și în limba română. Din punct de vedere morfologic este un adjectiv invariabil/adverb care s-ar traduce prin bine, de acoord, acceptabil, corect. DEX-ul a oferit o explicație foarte succintă acestui termen. Dar până la urmă a devenit un lexem hipercunoscut și utilizat, nu cred că necesită prea multe detalii.

 

Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009)

O.K. adj. invar.adv. De acord, foarte bine. [Scris și: OK. – Pr.okéĭ] – Din engl. OK.

 

Scrierea lui prescurtată în română conform DOOM2 se realizează cu ajutorul majusculelor: OK sau O.K., pronunțat [okéĭ]. Uite că noua definiție a dicționarului morfologic elimină punctul din abreviere și îl definește diferit în funcție de partea de vorbire pe care o va îndeplini. Dacă până în 2021 nu se știa de substantivul neutru „OK”, acum îl putem și articula. Cum…? Privește!

Dicționarul Ortografic Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2005)

O.K./OK [cit. okeĭadj. invar.adv.

 

Dicționarul Ortografic Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2021)

!OK1 (fam.) (engl.) [cit. okeĭadj. invar.adv. (condiții ~; ~, așa facem.)DOOM3

+OK2 (fam.) (engl.) [cit. okeĭs. n.art. OK-ul [cit. okeĭul] (a(-și) da ~)

 

Este incertă istoria acestui OK, însă avem mai multe „legende” care dezvăluie răspândirea lui în limbajul unei mase atât de mari de oameni. Una dintre surse spune că este un jargon apărut în anii 1830, fiind vorba de abrevierea cuvintelor „oll korect” în engleză apărută ca o anecdotă într-un ziar.

O altă teorie susține că O.K. este un cuvânt creat în urma războiului de secesiune al Americii. Se spune că nordicii își notau numărul morților astfel: „100 kills”, iar în momentul în care nu au mai existat morți au scris 0K. Cifra 0 se transformă practic în litera O, iar K este abrevierea de la kill. Astfel, acest număr a fost un real moment de pace și bucurie, semnificația lui putând fi citită prin traducerea amintită mai sus.

Este de dorit să nu utilizăm OK într-un cadru formal. De multe ori cuvântul vine însoțit de un semn gestual reprezentat prin unirea degetului mare și a celui arătător într-un cerc.

 

Nu uitați,

Corect: OK

Greșit: ok, Ok, O.K.

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Despre „OK” în limba română

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat