„Tabele” sau „tabeluri”?

„Tabele” sau „tabeluri”?

Tabelul ne face viața mai ușoară din punct de vedere al clasificărilor, dar numai dacă știm să îl utilizăm corect. Voi cum spuneți? Un tabel, două… tabele sau tabeluri?

Provenit din limba-mamă, latina, cuvântul tabel este uzat de mulți dintre noi deoarece o categorisire necesită o astfel de foaie bine organizată. Să citim și explicația lui din DEX  înainte de a afla mai multe.

TABÉL, tabele, s. n. 1. Foaie cuprinzând nume, cifre și date, introduse în rubrici cu specificații amănunțite, pentru a servi unui anumit scop; Serie de valori numerice obținute prin calcul, prin observații sau experiențe, aranjate într-o anumită ordine, în șiruri și coloane, pentru ușurarea unor calcule ori pentru obținerea unei clasificări. 2. (Înv.) Tablou – Din lat. tabella, germ. Tabelle.

Dacă v-ați pus și voi asemenea întrebări este momentul să aflați că nu vom spune în nicio situație tabeluri, ci numai tabele. Forma acceptată o aflăm, după cum bine știm, din Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limibii Române în actualitate. Abrevierea termenului va fi notată mereu cu ajutorul primelor trei litere, urmată de punct tab.

tabél s. n.pl. tabéle; abr. tab.

Pornind de la acesta putem identifica multe alte cuvinte precum substantivul feminin tabelă, ajectivul tabelar sau chiar verbul la infinitiv a tabela. Gama lui este una foarte largă, alegeți cu grijă cuvintele de care aveți nevoie.

Avem nevoie de toate tabelele pentru o analiză veridică.

 

Prin urmare,

Corect: tabele

Greșit: tabeluri

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”?

„Tabele” sau „tabeluri”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat