Când scriem „copi”, „copii” sau „copiii”?

Când scriem „copi”, „copii” sau „copiii”?

Pentru că greșelile sunt nenumărate, dorim să le combatem prin puțină cunoaștere. Este corect să scriem „copii” și „copiii”, dar nu oricând și oricum. Să dezbatem!

Înainte de cuvântul „copil”  pe care îl căutăm în Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009 este copie. Acesta are mai multe sensuri după cum puteți vedea.

CÓPIE, copii, s. f. 1. Reproducere exactă a unui text, a unei opere de artă, a unei imagini fotografice etc. 2. (Peior.) Imitație servilă și fără valoare, făcută uneori prin mijloace nepermise. 3. Înscris care reproduce întocmai cuprinsul unui alt înscris constatator al unui act juridic. ◊ Copie legalizată = copie pe care un organ de stat competent o atestă ca fiind conformă cu originalul. – Din fr. copie, lat. copia.

Dacă dorim să îl folosim la plural, desigur că vom scrie copii, cu doi i, deoarece unu este din rădăcina termenului, iar cel de-al doilea desemnează pluralul. Să citim și definirea lexemului de origine albaneză „copil”.

COPÍL1, copii, s. m. 1. Băiat sau fată în primii ani ai vieții (până la adolescență). ◊ Copil de școală = copil care a depășit vârsta de 7 (sau 6) ani și merge la școală. Copil mic (sau, pop.de țâță) = sugar. ◊ Loc. adv. De (mic) copil = din copilărie. ◊ Expr. (Despre bătrâni) A ajunge (sau a da) în mintea copiilor = a-și pierde judecata, a se ramoli. 2. Tânăr, adolescent. ◊ (În trecut) Copil de casă = paj la familia domnitoare sau la boierii mari. Copil de trupă = copil (orfan) crescut și educat de o unitate militară. 3. Fiu, fiică. ◊ Copil legitim = copil născut în cadrul căsătoriei. Copil nelegitim = copil născut în afara căsătoriei; copil natural, bastard. Copil din flori = copil din afara căsătoriei; copil nelegitim, copil natural, bastard. ◊ Expr. Unde (și-)a înțărcat dracul copiii = în locuri depărtate și pustii. 4. Fig. Om naiv, fără experiență. – Cf. alb. kopil.

O mulțime de expresii integrează acest termen. La fel ca și în cazul subtantivului„copie”,  pluralul pentru „copil” este copii, dar de data aceasta cu accent pe litera i, nu pe o. Dacă dorim să îl articulăm vom scrie copiii. Primul i este din rădăcina cuvântului (copil), al doilea este semnul pluralului (copii), iar al treilea marchează articolul hotărât, numit și articol enclitică (copiii).

Extrasele din Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 le regăsiți mai jos pentru ambele cuvinte.

cópie (-pi-e) s. f.art. cópia (-pi-a), g.-d. art. cópiei; pl. cópii, art. cópiile (-pi-i-)

copíl1 (persoană) s. m.pl. copíi, art. copíii (-pi-ii)

 

Prin urmare,

Corect: copii, copiii

Greșit: copi

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

Când scriem „copi”, „copii” sau „copiii”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat