Ei bine, ne confruntăm și astăzi cu o altă greșeală foarte populară în limba curentă: cum este corect? „A jicni” sau „a jigni”? În această situație, confuzia s-a creat din cauza confortului în pronunție, iar pentru simplul fapt că aceste două consoane „c” și „g” se pronunță utilizând aceleași organe ale articulării, o asemenea confuzie este foarte posibilă.
Cu toate acestea, o simplă căutare în DEX poate înlătura orice confuzie. Să vedem:
jigni [At: LB / V: jeg~, jicni, (reg) jăg~ / Pzi: ~nesc / E: slv жєгнати] 1 vt (Înv) A lovi. 2 vt (Înv) A atinge. 3 vt (Înv) A răni ușor. 4 vt (Înv; fig) A aduce un prejudiciu cuiva. 5 vt A atinge pe cineva în onoarea sau în demnitatea sa Si: a insulta, a ofensa. 6-7 vr (Reg; d. alimente) A căpăta un gust sau un miros rău atunci când stau într-un loc închis Si: a se încinge. 8 vr (Reg; pgn; d. alimente) A se strica. 9 vr (Îrg; despre ulei, untură) A se râncezi. 10 vr (Reg; d. oameni) A se înghionti.
Așadar, atunci când „jicnești” pe cineva, nu doar că îl ataci, dar mai comiți și o greșeală care poate fi reparată printr-o singură căutare în Dicționarul Explicativ.
Corect: jigni
Greșit: jicni
Link către canalul nostru de YouTube:
Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!
Vezi și alte articole interesante:
Valorile morfologice ale lui „un” și „o”. Vezi câte valori pot avea acest cuvinte.
Valorile morfologice ale lui „lui”
Valorile morfologice ale lui „ce”
Vezi câte valori morfologice poate avea o simplă literă precum „a”